Uz led žarulje, danas su štedne žarulje jedne od najpopularnijih vrsta žarulja. Pravi naziv im je kompaktno flourescentna žarulja, ali mnogi ih odavno nazivaju štednim žaruljama zbog njihove dugotrajnosti. A upravo ta dugotrajnost se može odlično vidjeti usporedi li ih se s nekada najpopularnijim žaruljama sa žarnom niti. Naime, dok je očekivano vrijeme trajanja žarulja sa žarnom niti oko 1000 sati, prosječni vijek trajanja štednih žarulja je oko 10 000 radnih sati. A s obzirom na nižu potrošnju električne energije i dugi vijek trajanja štednih žarulja, ušteda je osjetna.

Štedne žarulje kroz povijest

Žarulja od koje je sve počelo, odnosno žarulja koje se smatra prethodnikom današnje štedne žarulje je izumljena 1890-ih godina, a izumitelj je bio Peter Cooper Hewitt. Bila je riječ o žarulji koja se koristila u industrijske svrhe, ali u u fotografskim studijama za rasvjetu. Daljnji napredak ostvarili su Meyer, Spanner i Germer koji su 1927.g. patentirali svjetiljku s parom pod visokim tlakom. No, prva prava fluorescentna žarulja napravljena je 1938.g., a konstruirao ju je George Inman zajedno s tvrtkom General Electric. Štedne žarulje kakve danas poznajemo i koristimo u svojim domovima predstavio je Ed Hammer, 1973.g. On je bio inženjer u General Electricu i uz pomoć žarulja koje su predstavili njegovi prethodnici, konačno je predstavio štedne žarulje zadovoljavajuće kvalitete i dugotrajnosti.

YouTube video

Živa u štednim žaruljama

Štedne žarulje ipak kod nekih korisnika izazivaju određeni strah zbog jednog spoja koji sadrže. Naime, one sadrže živu. Dok štedne žarulje normalno funkcioniraju, nema nikakvog straha. No, problem može nastati ako se štedna žarulja razbije te se živa prospe. U tom slučaju potrebno se pridržavati određenih uputa kako bi se izbjegao bilo kakav rizik za zdravlje. Potrebno je prostoriju dobro provjeriti i sve komadiće žarulje sakupiti pomoću nekog kartona. Nikako ih ne biste smjeli sakupljati rukom jer živa na taj način može prodrijeti u kožu. Ukoliko na odjeći pronađete komade žarulje, najbolje bi bilo riješiti se te odjeće. Pod je potrebno dobro prebrisati vlažnom krpom kako bi se u potpunosti uklonili svi komadići. Prilikom odlaganja potrošene štedne žarulje, preporuka je da ju prije odlaganja stavite u hermetički zatvorenu staklenku i tako bacite. Na taj način živa neće naštetiti okolišu.

 

Članci u istoj kategoriji: