Do prije nekoliko godina, praktični rashladni sustav u automobilu nije postojao. U vrijeme vrućih ljetnih mjeseci mogli ste se osloniti na dvije stvari. Prva je ventilacija u automobilu koja je upuhivala zrak izvana u automobil. No, zrak je opet bio vruć pa od toga nije bilo velike koristi. A druga stvar koju ste mogli učiniti je otvoriti prozor i koliko toliko se rashladiti zbog strujanja zraka. U novije, luksuznije automobile se tako počela ugrađivati klima, a s vremenom je postajala i dostupnija za široke mase. Tako su danas za ugodan boravak u automobilu najzaslužniji klima i kondenzator.

Klima i kondenzator se moraju redovito provjeravati

Da biste u automobilu uživali u hladnom zraku, klima i kondenzator moraju biti ispravni. Stoga ih je potrebno periodički provjeravati. Prilikom korištenja klime, polagano se ispušta plin koji tijekom nekoliko godina korištenja može gotovo skroz nestati. Isto tako, ponekad na kondenzatoru može nastati puknuće i zbog toga plin može brže curiti. Zato barem svake dvije godine trebali biste provjeriti napunjenost klime plinom kako biste bili sigurni da sve ispravno radi.

YouTube video

Princip rada klime i kondenzatora

Klima i kondenzator su zapravo potpuno povezani jer prilikom problema s kondezatorom, klima neće raditi. Kondenzatori danas su uglavnom izrađeni od aluminija te su dizajnirani u obliku ploče s malim kanalima. Klima i kondenzator rade na principu pretvaranja plina iz jednog agregatnog stanja u drugi. Para dolazi u kondezator gdje se pretvara u tekućinu te nakon toga nastavlja teći kroz cijeli rashladni sustav automobila i hladi unutrašnjost. Kako bi to hlađenje bilo što učinkovitije i kako bi se što bolje raspršilo po automobilu, ispred kondezatora se nalazi ventilator. No, problem je što je on smješten na mjestu gdje je izložen raznim udarcima, poput udaraca kamenčića zbog čega je podložan kvarovima. O njegovom ispravnom funkcioniranju ovisi dobra rashlađenost kabine pa ukoliko primijetite da ventilator ne radi, svakako se obratite serviseru. Proces zamjene ventilatora kondenzatora će vam serviser brzo odraditi.

Auto klima i kondenzator se danas nalaze u jako mnogo automobila. U nekima je klima postala uobičajeni dio serijske opreme, a u nekima ćetu ju dobiti uz nadoplatu. Ako se odlučite za nadoplatu, zasigurno nećete požaliti kada budete boravili u automobilu u vrućim ljetnim mjesecima.  

Članci u istoj kategoriji: