Rešetka za roštilj osnovni je dio roštilja. Bilo da se radi o roštilju na ugljen, plinskom ili električnom, svaki posjeduje rešetku i upravo o njenoj kvaliteti ovisi konačan rezultat.

Vrste rešetki

Možemo ih pronaći u dva oblika, jednostrane i preklopne. Jednostrane su one koje se sastoje od samo jedne površine za pečenje ispod koje se nalazi izvor topline i to je najčešći oblik. Osim takvih, postoje i one preklopne koji osim same površine za pečenje imaju i još jednu rešetku koja se preklopi preko one glavne na koju položimo ono što želimo peći. One uglavnom imaju i dršku pomoću koje ju onda lako možemo okretati. Vrlo su lagane pa su stoga lako prenosive.

Rešetka za roštilj

Materijali izrade

S obzirom da se tokom pečenja razvija jako velika toplina, rešetke moraju biti izrađene od materijala koji je otporan na visoke temperature. Prije se uglavnom koristio nelegirani čelik, no nakon učestalog korištenja bi dosta pocrnio pa nije baš bio najbolji izbor. Najčešći materijal koji se tako danas koristi je rosfraj i to debljine minimalno 2mm jer ukoliko je tanji, može doći do savijanja. Jeftinije rešetke izrađene su od kroma. On nije toliko zahvalan materijal jer se lako ljušti i puca pri većim temperaturama. S obzirom da su i rosfraj i krom srebrne boje, treba obratiti pozornost prilikom kupnje o kojem se materijalu radi. Osim ta dva, kao materijal se korist i emajl. On se pokazao dobar na visokom temperaturama i najčešće je crne ili tamnosive boje pa ga je lako prepoznati.

YouTube video

Najskuplje rešetke su pak one gusnate jer je njihova izrada dosta zahtjevna, a i sam materijal je skup.

Čišćenje i održavanje

Rešetke bi se morale održavati čistima kako bi osim samog izgleda ostale funkcionalne što duže, odnosno kako se ne bi ono što pečemo lijepilo za njih. Najbolje ih je nakon korištenja oprati i lagano izribati spužvicom i deterđentom za suđe. Sa gusnatim rešetkama i onim od rosfraja moramo biti posebno oprezni i ne ribati ih grubojer su to vrlo osjetljivi materijali. Grubo ribanje bi tako moglo oštetiti površinu i uzrokovati da se hrana lijepi i da se rešetka (http://www.flamula.hr/dodaci-za-rostilje/mreze-za-rostilj) oljušti. Također, prije samog pečenja dobro je zagrijati rešetku i lagano je oribati kako bi se maknulo ono što je eventualno ostalo na njoj od zadnjeg korištenja.

Članci u istoj kategoriji: