Ovisno o tome kakvu web stranicu imate ovisi potreba za kupnjom SSL certificate. Ako imate stranicu na kojoj vaši korisnici imaju mogućnost kupnje nekog proizvoda ili usluge, tada je SSL certificate neophodan dodatak vašoj stranici. Kako bi se izbjegla krađa osobnih podataka vaših korisnika, pritom mislimo na krađu podataka kartica ili email adresa, SSL osigurava siguran prijenos podataka do poslužitelja i blokira pristup podatcima trećoj osobi.

Što je SSL certificate?

Prije svega, osim što koristi vašim korisnicima, SSL certificate koristi i vašem poslovanju jer korisniku pruža sigurnost i veća je vjerojatnost da će preko vaše stranice izvršiti kupovinu proizvoda ili usluga.

On blokira pristup podatcima koji su upisani na vašoj stranici svima osim posjetitelja (koji ih upisuje) i poslužitelja gdje se nalaze web stranice. Prilikom prijenosa ti podatci su kriptirani i na taj način je osigurana opasnost da će biti presretne i neovlašteno preuzeti.

Vrste SSL certificatea?

Razlikujemo tri glavne vrste SSL-a, a to su DV, EV i Wildcard certificate.
U prijevodu, Domain Validation certifikat ima najmanju razinu povjerenja no ujedno je najjeftinija opcija i veoma brzo se izdaje. Ukoliko web stranica služi za interne potrebe, tada je ova vrsta certifikata odličan izbor zbog cijene, a kod njega certifikacijska kuća pregledava samo vlasništvo domene za koju je on izdan.
Extended Validation certifikat bolja je opcija kod web stranica gdje se upisuju kreditne kartice ili neki drugi vrijedni podatci, jer se kod njegove izdaje pregledava tvrtka kojoj se on izdaje. Tako naručitelj certifikata mora potpisati poseban ugovor s tvrtkom koja ga izdaje, i proći dodatni niz provjera. Ova vrsta certifikata nešto je skuplja, te njeno izdavanje traje dulje nego kod DV certifikata.

Wildcard certifikat služi za zaštitu više poddomena vaše web stranice i na taj način je odlična ukoliko vam je stranica podijeljena na npr. “str1.vasastranica.com”, “str2.vasastranica.com”… Ovakva vrsta certifikata nešto je skuplja, no neophodna za certifikat na svakoj poddomeni.

YouTube video

O tome koji SSL certificate izabrati ovisi i nivo na kojem je vaša stranica, a ukoliko se radi o web shopu ili prodaji bilo čega gdje vaši kupci upisuju broj kreditne kartice, email, lozinke i slično, tada se definitivno morate odlučiti za EV certifikat ili Wildcard ukoliko je stranica na više poddomena.

Članci u istoj kategoriji: