Prvi u nizu B vitamina je vitamin B1 ili tiamin koji ima vrlo važnu ulogu u preradi ugljikohidrata, masti i proteina u organizmu. Uz to, tiamin je vrlo važan i za rad srca te krvožilnog i živčanog sustava, a najviše ga ima u iznutricama, jajima, mesu, cjelovitim žitaricama, pšeničnim klicama, zelenom lisnatom povrću, orasima, grašku, grahu i kikirikiju. 

Osim tiamina, radu krvožilnog i živčanog sustava pomaže i još jedan važan B vitamin, i to onaj oznake B3, koji je važan za dobivanje energije iz glukoze, proizvodnju hormona i rad probavnog sustava, a pronaći ga možemo u peradi, ribi, mliječnim proizvodima i mahunarkama.

Uz ribioflavin dišemo, a uz biotin rastemo

Riboflavin, drugi je u skupini kompleksa B vitamina (https://www.naturesfinest.hr), a nužan je za stvaranje energije iz ugljikohidrata, masti i proteina. Uz to, riboflavin je zadužen i za disanje, vid i rast, a najviše ga ima u mliječnim proizvodima, jajima, mesu, zelenom povrću, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima. 

B vitamin riboflavin - mrkva
B vitamin riboflavin nalazi se i u mrkvi

Uz riboflavin, rastu stanica pomaže i biotin, sedmi član kompleksa B vitamina, koji je uz rast stanica važan i za metabolizam ugljikohidrata, proteina, masti i aminokiselina. Najviše biotina ima u kvascu, žumancu, gljivama, bananama, kikirikiju, cvjetači i mrkvi. 

Piridoksin jača imunitet

Oduvijek, a posebno danas je važno održavati imunološki sustav u dobrom stanju, a za to će nam pomoći piridoksin, šesti B vitamin u B kompleksu.

YouTube video
Video: Piridoksin za zdravlje mozga, srca, krvnih sudova, hormona i stvaranje energije – prof. dr. Mihajlović

Osim za imunitet, piridoksin je vrlo važan za stvaranje krvnih stanica i hormona te za rad mozga i „biološkog sat“. Najviše piridoksina ima u iznutricama, puretini, tunjevini, kvascu, bananama, grožđicama, špinatu, soji i krumpiru.

Članci u istoj kategoriji: