U početku su sportske majice bile zamišljene kao dio donjeg rublja, a potom radne i sportske opreme dok vremenom nisu postale samostalan odjevni predmet svih generacija diljem svijeta. Nakon što su stekle veliku popularnost zbog svoje udobnosti i bezbrojnih mogućnosti kombiniranja s drugim i različitim odjevnim predmetima, sportske majice su evoluirale. 

Naime, prije nekoliko godina modni tron zauzimaju majice s natpisima koje su postale must have svakog muškog i ženskog ormara. Osim kupnje gotovih majica s natpisima popularizirala se i samostalna izrada majica s natpisima. 

Kvaliteta odjevnih predmeta

Kao i kod kupnje bilo kojeg drugog odjevnog predmeta, važno je imati na umu udobnost same majice, odnosno kvalitetu materijala od kojega su majice s natpisom izrađene. U tom smislu se najviše preporuča kupnja majice koja je izrađena od minimalno 85 % pamuka kako bi se spriječilo neželjeno i  pojačano znojenje. Također, vrlo je važan i dobar kroj i model majice kako bi vam ona dobro pristajala.

Majice s natpisima
Majice s natpisima su postale must have svakog muškog i ženskog ormara.

Mnoštvo natpisa za sve prilike

Kako je popularnost majica s natpisima rasla, rastao je i broj te vrste natpisa koje se na njima nalaze. U početku su to bili natpisi vezani za osobne socijalne, političke, religijske ili glazbene stavove, dok danas pronalazimo različite natpise poput:

 • šaljivih natpisa
 • internih šala određene skupine
 • promotivnih natpisa
 • natpisa povodom završetka srednje škole
 • natpisa povodom momačkih i djevojačkih večeri
 • rođendanskih natpisa

Pozicioniranje natpisa na majici

Iako su u počecima natpisi na majicama bili isključivo na prednjoj strani, odnosno na prsima, danas je to drugačije. Naime, iako je prednja pozicija i dalje najpopularnija, zbog toga što je na tom mjestu natpis najuočljiviji te na taj način poruka dolazi do najvećeg broja ljudi, danas postoje i brojna druga mjesta na koja se stavljaju natpisi. 

Čitajte i sljedeći članak: Sportska odjeća za sve generacije

Ono po čemu se sportska odjeća izdvaja od primjerice poslovne odjeće je to što postoje neki komadi koje mogu bez problema nositi i žene i muškarci.

Neka od mjesta su leđa, rukavi majice ili bočne strane majice. Ukoliko se odlučite na majicu s natpisom na nekom od navedenih mjesta, sigurno ćete iskazati svoju kreativnost i originalnost, no obratite pozornost na kvalitetu tiska kojom je natpis otisnut. Uvijek se preporuča ulaganje u kvalitetniji tisak u tkanini jer će tisak, odnosno natpis trajati duže, unatoč brojnim pranjima majice s natpisom. 

Majice s natpisima
Kako je popularnost majica s natpisima rasla, rastao je i broj te vrste natpisa koje se na njima nalaze.

Iskažite svoju kreativnost 

Ako ste kreativna osoba i želite se izdvojiti iz mase koja nosi iste majice, trebali biste razmisliti o personaliziranju i izradi majice s natpisom. Ukoliko se odlučite za navedeno, razmislite o tome da natpis koji želite treba biti čitak, jasan i dovoljno velik kako bi se vidio, no ne prevelik i predug da privlači veliku pozornost. Svoju kreativnost možete izraziti i kroz odabir ukrašenog fonta ili specifične fotografije, ilustracije i slično. 

Izrada majice s vašim pečatom

Ukoliko ste se odlučili na izlazak iz okvira kada je riječ o odjevim predmetima i želite imati vlastiti unikatni odjevni predmet, možete birati između odlaska u tiskaru ili web shop s vlastitom idejom o tome kako bi vaša majica trebala izgledati ili ju pak možete sami izraditi kod kuće. Za izradu majice koja će ocrtavati vašu kreativnost, originalnost i svijetu poslati jedinstvenu i specifičnu poruku, potrebni su vam:

 • majica – najbolje bijele boje kako bi se otisak željenog motiva najbolje vidio
 • motiv ili natpis ispisan na laserskom pisaču
 • foto-transfer ljepilo 
 • kist
 • škare
 • sušilo za kosu
 • spužvica

Nakon što kupite i pripremite sve što vam je potrebno za izradu majice s natpisom možete krenuti u ovaj iznimno lagan, zabavan i kreativan proces. 

Izrada majice
Izrada majice s vašim pečatom

Korak po korak na personalizirane majice

Kako bi sve ispalo dobro, uzmite si dovoljno vremena te imajte strpljenja, ne žureći nikamo. Izrada majica s natpisom nije teška, samo treba pratiti sljedeće korake:

 1. unutar majice postavite karton kako se, uslijed stavljanja otiska, ne bi zalijepile prednja i stražnja strana
 2. izrežite motiv ili natpis koji ste ispisali na laserskom pisaču 
 3. postavite ga na željeno mjesto na majici
 4. kada ste odredili poziciju na kojoj želite otisnuti željeni otisak, to mjesto premažite ljepilom, a zatim premažite i papir s motivom pa ga zalijepite na majicu
 5. suhim kistom ili prstima utisnite otisak u majicu
 6. zalijepljeni motiv ili natpis 10-ak minuta sušite sušilom za kosu
 7. kada se otisak malo ohladio, mokrom spužvicom trljajte otisak dok ne odstranite sav suvišan papir
YouTube video

Ukoliko ste pažljivo slijedili sve napisane korake i imali dovoljno strpljenja u cjelokupnom procesu, kao rezultat ćete dobiti vlastitu personaliziranu majicu kakvu zasigurno nitko drugi nema.

Članci u istoj kategoriji: