Jutarnja kava na balkonu ili ručak na terasi zasigurno su nešto čemu se vi veselimo dolaskom ljepšeg vremena. Ipak, za pravi ugođaj sliku treba upotpuniti lijepom vrtnom garniturom koja će cijelo iskustvo prenijeti na novi nivo. Lijepa i kvalitetna vrtna garnitura će, osim svoje funkcije kao vanjski namještaj, moći poslužiti i kao svojevrstan ukras dvorišta ili vrta, koji će omogućiti uživanje u ljepoti prirode i opuštanje na svježem zraku. Bez obzira na to smatrate li se tipom osobe koja uživa u boravku vani ili ne, lijepe vrtne garniture poziv su za ugodan boravak vani koji jednostavno ne možete odbiti.

Dovoljno prostora za sve

Naziv vrtne garniture iza sebe skriva mnogo toga, od stola i stolica do dvosjeda, trosjeda, fotelja i taburea, pa čak i ljuljačke i ležaljke. Sve to zapravo spada u vrtni namještaj. Vašu vrtnu garnituru može činiti bilo koji od ovih elemenata, pod uvjetom da za njih imate mjesta. Kod odabira, važno je razmisliti o razmještaju i količini prostora koji se pruža. Imate li na raspolaganju mnogo prostora, možete pustiti mašti na volju i svoj vrt ukrasti garniturom na kojoj će cijela obitelj moći provesti duga ljetna popodneva.

Vrtne garniture

No radi li se o manjem prostoru, glomazne vrtne garniture učinit će ga prenatrpanim i neugodnim za boravak, pa se stoga bolje odlučiti za neku manju opciju, poput stola i stolica ili neke manje, sklopive ležaljke. Vrtna garnitura trebala bi služiti opuštanju, pa je stoga vrlo bitno da je prostor u kojemu se ona nalazi prostran i prozračan, te da si dijelovi vrtne garniture međusobno ne smetaju i ne ometaju kretanje kroz prostor.

Udobnost na prvom mjestu

Vrlo bitna stavka kod vrtnih garnitura je i udobnost. Bez obzira tražite li vrtnu garnituru na kojoj ćete moći samo ispiti kavu ili obaviti objed, ili ste se bacili u potragu za garniturom na kojoj ćete moći ležati i odmarati, udobnost bi trebala biti jedna od stavki na prvom mjestu. Udobnost, naravno, osim kvalitete i dizajna, ovisi i o tjelesnoj građi i ukusu. Jer nemoguće je osmisliti vrtnu garnituru koja će biti jednako udobna svima. Stoga, tražite li savršenu garnituru za sebe, u potragu se morate upustiti osobno.

https://www.youtube.com/watch?v=ni50J-WG6JU

Garnituru i njezine dodatne funkcije isprobajte prije kupnje, kako biste utvrdili odgovara li vam tvrdoća jastuka, visina naslona, potpora za leđa i slično. Također, ima li vaša željena vrtna garnitura mogućnost podešavanja određenih elemenata, poput sklopivog naslona za noge ili naslona za leđa koji se može podizati i spuštati, isprobajte i njih, kako biste utvrdili odgovara li vašim potrebama.

Dizajn koji uljepšava prostor

Kod odabira dizajna vrlo je važno obratiti pozornost na prostor koji okružuje vrtnu garnituru. Boje i materijali koji okružuju vrtnu garnituru dati će dobre smjernice u tome što morate tražiti u svojoj garnituri. Preporuča se odabir materijala iz iste skupine onim materijalima koji se nalaze u okruženju vrtne garniture – na primjer, postoji li u dvorištu puno metalnih detalja, poput oluka, ograda ili fasade, modeli od metala ili pletene žice odlično će se uklopiti u okruženje.

Vrtne garniture

S druge pak strane, drvene ili vrtne garniture od pletiva dati će prostoru prozračan, udoban i topao prirodni izgled, pa će se odlično uklopiti u prostore s puno drveta ili vrt okružen biljkama i voćkama. Pri svemu tome također računa treba voditi i o bojama same vrtne garniture, koje bi trebale komplimentirati prostoru u kojemu se nalaze te se neprimjetno uklopiti u prostor, kao da su tamo oduvijek.

Ne zaboravite da možete baš odlično izgledati u sasvim novi majici sa unikatnim printom, koju možete sami napraviti putem interneta. Za piknik zabavu ili nešto drugo uvijek možete pomisliti kako biste napravili print na majice i zabljestali svim sjajem.

Lako održavanje

Još jedna bitna stavka je i održavanje vrtne garniture, koji je direktno u vezi s vrstom materijala za koji se odlučite. Općenito, modeli od prirodnih materijala zahtijevaju nešto više pažnje i ljubavi od onih metalnih ili plastičnih, ali trud nadoknađuju time što su vrlo ugodne na dodir. Vrtne garniture od prirodnih materijala ipak nisu toliko zahvalne ako se ne nalaze skrivene od kiše i direktnog sunca te ih je stoga češće potrebno održavati. S druge strane, plastične je potrebno samo tu i tamo oprati te su vrlo otporne na vlagu i kemikalije pa su stoga i zgodne za postavljanje blizu mora i bazena. One metalne su dugotrajne i ne traže puno održavanja, ali je kod njih vrlo važno svako toliko provjeriti stvara li se negdje hrđa, kako bi ju pravovremeno mogli otkloniti. Na kraju, pozornost treba obratiti i na svojstva tkanine, poput jastuka. Neke tkanine otporne su na vlagu te jamče dugotrajnost i u lošim vremenskim uvjetima, dok druge ipak zahtijevaju malo više brige.

Znate da se malčeri mogu koristiti i kao obične kosilice. Više o tome ako slijedite linku.

Članci u istoj kategoriji: