Domene zamjenjuju IP adresu računala u obliku nekog jedinstvenog imena. Ukoliko domene ne bi postojale, kako bi došli do određene web stranice, morali bi upisati IP adresu, npr. 195.168.100.3. Iz primjera je vidljivo koliko bi bilo komplicirano pamtiti, ali i pisati takve adrese.

Stoga se one zamjenjuju domenama. Tako bi možda umjesto te IP adrese bilo dovoljno unijeti npr. ducan.com i doći do tražene web stranice. Kako ne bi došlo do registracije dvije iste domene brine međunarodna institucija ICANN. Oni nadziru sve domene na globalnoj razini, a svaka država ima svoju instituciju koja brine o nacionalnim domenama.

Dijelovi i vrste domene

Sastoji se od dva dijela međusobno odvojena točkom. Prvi dio je jedinstveno ime koje u većini slučajeva možemo proizvoljno odabrati, osim u slučaju kod biranja nacionalnih domena gdje postoje određena pravila. Prilikom biranja imena postoji jedna vrlo bitna stvar, a to je da je domena slobodna, odnosno da nitko prije nas nije izabrao to ime. Drugi dio koji je razdvojen točkom naziva se ekstenzija. Postoji nekoliko različitih vrsta ekstenzija koje se odnose na vrstu domena (na primjer domena HR).

domene

Postoje tzv. Top level i nacionalne domene. Najpoznatija je svakako .com domena. Nju može registrirati bilo tko u svega nekoliko klikova mišem online. Jedini uvjet je da je slobodna. Osim nje, do prije nekoliko godina postojalo je još nekoliko drugih Top level domena koje su se registrirale ne isti način, poput .org ili .net. S obzirom na sve veću potražnju za domenama, uvededeno je mnoštvo novih ekstenzija koje svatko može izabrati uz ime domene. Neke pak Top level domene rezervirane su isključivo za određene institucije. Tako .edu domena je namijenjena isključivo za edukacijske institucije, .mil za vojne institucije, a .gov za vladine organizacije.

Nacionalna .hr domena

Upravljanje nacionalnim .hr domenama pripala je Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži Carnet. Oni brinu da ne dođe do registracije dvije iste domene kao i da se poštuju određena pravila prilikom dodijeljivanja ovakvog tipa domena. Mogu ih registrirati fizičke i pravne osobe. Isto tako nudi se mogućnost zakupa besplatnih i naplatnih domena.

YouTube video

Do prije nekoliko godina samo velike tvrtke koristile su usluge registracije domena i predstavljanje svog posla na Internetu. U današnje vrijeme jako je bitno predstaviti se na Internetu putem web stranica stoga ne čudi kako se broj hrvatskih nacionalnih domena drastično povećao.

Članci u istoj kategoriji: