Internetski prostor danas je prepun brojnih internetskih stranica. A one se osim po sadržaju razlikuju i po domenama. Ako ih promotrimo malo detaljnije, možemo lako uočiti da se sastoje od tri dijela. Prvi dio čini sam naziv i ovisno za koju vrstu se odlučite, on je proizvoljan ili za njega vrijede neka pravila. Nakon njega dolazi točka, a iza točke ekstenzija.

Upravo po njoj možete prepoznati o kojoj vrsti internetske domene je riječ. Najpopularnije su svakako globalne, od kojih je najpoznatija ona s nastavkom com. No, vrlo zanimljive su i nacionalne domene svake zemlje koje se prepoznaju po ekstenziji, odnosno kratici zemlje.

Nacionalna domena u Hrvatskoj

Hrvatska nije izuzetak i domena HR je hrvatska nacionalna domena. Ono čemu je ova vrsta karakteristična je u tome što u svakoj državi postoji određena organizacija koja brine o njima, odnosno koja brine da prilikom registracije domena ne budu dvije potpuno iste i slično. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet. Govorimo li o međunarodnoj organizaciji koja se brine za sve, odnosno o krovnoj internetskoj organizaciji, onda je to ICANN.

Domena HR je hrvatska nacionalna domena
Besplatna domena HR

HR domene dostupne su u dva oblika: 

 • Naplatne
 • Besplatne 

Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane i svatko tko na internet planira postaviti svoje web stranice, mora razmisliti što mu više odgovara.

Besplatna varijanta hr domene

Ovu vrstu mogu registrirati: 

 • Fizičke osobe

  Ako u Hrvatskoj obavljaju registriranu samostalnu djelatnost (npr. umjetnici, liječnici itd)

 • Pravne osobe

  Pravne osobe koje svoje poslovanje imaju registrirano u Hrvatskoj (npr. trgovačka društva, udruge itd)

Ono po čemu je besplatna domena HR karakteristična je i to što svaki korisnik ima pravo na samo jednu. No, osim toga, sam naziv ne može biti potpuno proizvoljan, već postoji niz pravila koja moraju biti zadovoljena. Uglavnom, nećete moći odabrati neki naziv koji vam samo padne na pamet, već će  morati u sebi imati neka obilježja vaše djelatnosti ili vašeg imena i prezimena. 

Mnogi ne vole ovakva ograničenja pa zbog tog razloga izbjegavaju ovu varijnatu.

Naplatna domena HR

S druge strane, naplatna domena HR je vrlo slična globalnim varijantama. Mogu je registrirati:

 • Sve fizičke osobe u Hrvatskoj
 • Pravne osobe registrirane u Hrvatskoj
 • Strane pravne osobe uz uvjet da u Hrvatskoj imaju registriranu podružnicu
 • Pravne osobe koje djeluju u EU, uz korištenje VAT, odnosno OIB broja

Također, ne postoji nikakvo ograničenje po pitanju broja mogućih registracija hr domene. Možete ih registrirati putem posebnih tvrki, registara, čija zadaća je registracija domena. 

Ostale usluge potrebne za internetsko poslovanje

Imate li već dobro uhodan posao prodaje nekih usluga ili proizvoda u lokalnom okruženju, odlična ideja je svakako pokretanje web trgovine ili jednostavna prezentacija vaše tvrtke ili obrta putem web stranica. To možete odraditi i sami, ako imate dovoljno znanja za tako nešto, a u suprotnom, taj posao možete povjeriti nekoj drugoj tvrtki koja to nudi. Osim što ćete morati registrirati domenu, bit će vam potrebna usluga smještaja web stranica, odnosno web hosting.

YouTube video

Registracija domene može se obaviti online, u svega nekoliko minuta, a planirate li se predstaviti prvenstveno domaćem tržištu, nema boljeg rješenja nego da registrirate domenu HR. Prema njoj će potencijalni posjetitelji odmah znati da je riječ o domaćem proizvodu. Ukoliko još imate i zanimljiv naziv, broj posjetitelja će zasigurno rasti iz dana u dan. 

Ugovaranje web hosting je sljedeći korak. U te svrhe odaberite neku od domaćih ili inozemnih tvrtki. No, s obzirom da je web hosting u Hrvatskoj već vrlo jako razvijen, ne postoji prepreka da se ne odlučite za domaće rješenje.

Web hosting u Hrvatskoj je odlično rješenje

Web hosting u Hrvatskoj se svake godine sve više razvija. Tvrtke koja ga nude neprestano ulažu u infrastrukturu tako da možete očekivati vrlo visoku kvalitetu usluge. Osim toga, isto kao što je slučaj i s tvrtkama vani, web hosting u Hrvatskoj ugovorite online, u svega nekoliko klikova mišem. 

Domena HR
Naplatna domena HR

Domaće tvrtke uglavnom nude slične usluge kada je u pitanju hosting web stranica, no razlika se može pronaći u različitim prilagođenim paketima. Upravo zbog toga je savjet svakome da prije nego se odluči za određenu tvrtku  usporedi ponude više različitih tvrtki. Tako će vam se ponekad desiti da kod određene tvrtke neke potrebne usluge dobivate potpuno bestplatno, a kod nekih se dodatno naplaćuju. Zato, pronađite i ugovorite web hosting, registrirajte domenu i pokažite se svijetu.

Članci u istoj kategoriji: