Svijet interneta i tehnologije doživljava nevjerojatnu ekspanziju iz godine u godinu. Prisustvo na internetu danas je u potpunosti normalna stvar i gotovo da nema osobe koje ne koristi internet. Sve veća potražnja na internetu zahtjeva i veću ponudu, a ako ste se odlučili kreirati web stranicu, prva stvar koju morate odabrati je HR domena. HR ekstenzija je glavna ekstenzija domene za Hrvatske web stranice, a sve o tome što je domena, kako ju odabrati, koje sve razlikujemo i što Vam sve treba za kreiranje web stranice – pročitajte u daljnjim odlomcima.

Domena je adresa internet stranice

Kao što svaka kuća ima svoju adresu, tako i na internetu svaka web stranica ima svoju domenu. HR domena je najpoznatija domena kod hrvatskih web stranica, a razlikujemo još mnogo različitih ekstenzija koje ćemo spomenuti na kraju teksta. Web hosting, koji je server web stranice i na kojem se nalazi sve što se prikazuje korisniku, ima IP adresu preko koje mu se pristupa.

Ta adresa je skup brojeva koje bi bilo nemoguće pamtiti, stoga domena predstavlja zamjenu za te brojeve i smislen naziv web stranice. Domena je glavna stvar uz web hosting koja Vam je potrebna da bi imali svoje mjesto na internetu. HR domena je glavna ekstenzija za Hrvatsko tržište i u slučaju da se Vaša stranica bazira isključivom na Hrvatsku, tada je ona najbolji odabir.

Odabir HR domene

Domena je vaše mjesto na internetu i ujedno i naziv web stranice. Veoma je bitno da domena bude što bolje povezana s web stranicom, kako bi je korisnici zapamtili i sami posjećivali. Prilikom odabira domene nemojte žuriti i uzmite si vremena za „brain storming“. Ono što morate imati na umu je da HR domena bude što kraća i lakše pamtljiva. Na taj način od korisnika možete dobiti stalne posjetitelje ako im se sadržaj vaše web stranice svidi, jer će veoma lako zapamtiti domenu.

Postoje dva načina da odaberete domenu. Možete se odlučiti na kreiranje brenda koji će biti neka kratka HR domena ili na opis onoga što radite. To na primjer može biti HR domena prodajamaslina.hr ili izradanamjestajaodbukve.hr. Ove domene doslovno će objasniti o čemu je Vaša web stranica, no mogu biti prava muka za upisivanje. Za razliku od nekih drugih planetarno popularnih ekstenzija, HR domena ima još mnogo slobodnih naziva koje možete iskoristiti.

Web hosting za prikaz stranice

Nije samo HR domena dovoljna da imate svoj prostor na internetu. Osim domene potreban je web hosting, server na kojem se nalazi Vaša web stranica. Njegov zadatak je da u što kraćem roku korisniku koji je pristupio domeni Vaše web stranice prikaže podatke s nje. Za razliku od domena koje se ne razlikuju prema tehničkim specifikacijama, kod zakupa web hostinga morate obratiti pažnju na to koliko on podataka može primiti na sebe i koliku posjećenost ljudi. Za neke manje web stranice ne morate brinuti, no u slučaju da planirate imati „viralan“ sadržaj i uploadati video sadržaj na svoju stranicu, tada ćete morati odvojiti nešto više novaca za skuplji hosting paket.

Različite ekstenzije domena

Kroz tekst smo se bazirali isključivo na Hrvatsku verziju domena, a sada ćemo spomenuti i neke domene za inozemne projekte. Najpoznatija ekstenzija domena je naravno .com ili .net. Ove dvije ekstenzije su toliko popularne da u današnje vrijeme postoji sve manje slobodnih i zbog toga se ljudi moraju odlučiti na neke druge ekstenzije. Svaka ekstenzija ima svoju svrhu, te joj ekstenzija znači nešto. Tako je primjerice .org domena namijenjena organizacijama, .gov ekstenzije rezervirane su za vladu, a .mil za vojsku. 

YouTube video

Domena se registrira na period od jedne godine ili više, te ju ne možete kupiti i koristiti zauvijek. Svaka adresa domene je unikatna i u slučaju da je netko već registrirao određen naziv domene, Vi je nećete moći registrirati. Zbog toga je prije registracije obavezna provjera domena koja će otkriti je li domena slobodna za registraciju. Nakon što ste provjerili, sljedeći korak je ubaciti domenu u košaricu i platiti, te za svega nekoliko minuta od plaćanja ona će biti spremna za korištenje. Nakon toga morate povezati domenu s web hostingom i to je to. Čestitamo, Vaša web stranica je sada dostupna online i posjetitelji je mogu posjetiti upisom domene u internet browser.

Članci u istoj kategoriji: