Krećete li s poslovanjem putem interneta, to je svakako dobra odluka. Internet je danas postao globalno tržište na kojem se mogu dobro predstaviti i mali igrači, koji nemaju novca za skupo oglašavanje na raznim drugim kanalima, poput televizije, jumbo plakata i slično. 

Kao ključ uspjeha svakako se ističu kvalitetna domena i hosting vaših web stranica na nekom pouzdanom serveru. Ako se pak planirate predstaviti na hrvatskom tržištu, domena HR je svakako najbolje rješenje koje će vam donijeti brojne prednosti u odnosu na druge, koji će se možda radije odlučiti na neku globalnu domenu.

Opće informacije o domeni HR

Domena HR se još naziva i hrvatska nacionalna domena. Lako se može prepoznati po tom nastavku koji ujedno predstavlja i kraticu naše zemlje. Na isti način ćete lako prepoznati i nacionalne domene drugih zemalja. Primjerice, slovenska nacionalna domena ima kraticu si, srpska ima kraticu rs itd. Mnogi korisnici tako ako po samom nazivu domene ne mogu odmah dokučiti kojoj zemlji pripada, to će vrlo lako prepoznati po toj kratici.

Isto tako, korisnici u Hrvatskoj se mogu odlučiti za dvije vrste:

  • Besplatnu
  • Naplatnu

A i kada je riječ o različitim vrstama hostinga, imaju velike mogućnosti odabira, iako je u posljednje vrijeme VPS hosting mnogima postao jedna od boljih opcija.

Domena HR se još naziva i hrvatska nacionalna domena
Domena HR se još naziva i hrvatska nacionalna domena. Lako se može prepoznati po tom nastavku koji ujedno predstavlja i kraticu naše zemlje. HR domena je odličan izbor za hrvatsko tržište.

Besplatno do web stranica na internetu

Ako se odlučite za besplatnu HR domenu, to zapravo i znači da ćete svoje web stranice moći postaviti na internet samo tako što ćete morati ugovoriti hosting, odnosno to će vam biti jedini trošak. No, postoji i razlog zašto je nešto besplatno, a to u ovom slučaju znači određena ograničenja. Kao prvo, jedan korisnik može registrirati samo jednu besplatnu hrvatsku nacionalnu domenu.

A kada je riječ o odabiru naziva, ovdje također niste potpuno slobodni, već morate poštivati točno određena pravila. A ona su određena od strane organizacije koje je u Hrvatskoj zadužena za upravljene domenom HR, a to je Carnet. Mnogi zbog toga čestu tu vrstu nazivaju i Carnet domene.

Naplatna varijanta slična globalnim domenama

Globalne domene su najbojnije na internetu i mnogima su najzanimljivije upravo iz razloga što se vrlo lako registriraju budući da ne postoje neka posebna pravila oko odabira naziva, kao i što postoji mogućnost registracije bilo koliko takvih. Registracija naplatne domene HR je gotovo identična. Nema ograničenja koliko ih možete posjedovati, kao što i ne postoje neka posebna pravila kojih se morate pridržavati prilikom registracije ovakve vrste. 

Besplatna .hr domena
Ako se odlučite za besplatnu HR domenu, to zapravo i znači da ćete svoje web stranice moći postaviti na internet samo tako što ćete morati ugovoriti hosting, odnosno to će vam biti jedini trošak.

Jedini uvjet koji mora biti ispoštovan, a on ujedno vrijedi i kod ostalih vrsta, taj je da može postojati samo jedna potpuno ista domena HR, odnosno ako je netko već odabrao neki naziv i odlučio se za tu vrstu domene, vi to nećete moći napraviti.

Smjestite web stranice na neki server

Nakon što imate gotove web stranice i registrirali ste željenu domenu, potrebno je da ih negdje smjestite. A razlog tome je što želite da vam one stalno budu dostupne na internetu, kako bi im korisnici mogli pristupiti u bilo koje doba dana ili noći, s bilo kojeg mjesta na svijetu. U te svrhe morat ćete ugovoriti uslugu hostinga web stranica. Ona je dostupna putem brojnih tvrtki, bilo onih hrvatskih ili onih stranih. Potrebno je napomenuti da za koju god se odlučili, možete očekivati visoku razinu usluge.

Također, prilikom ugovaranja moći ćete odabrati između više različitih vrsta web hostinga. Postoje one jeftine vrste, poput dijeljenog, ali i one vrlo skupe, koje ipak nude velike mogućnosti, kao što je najam cijelog servera za vaše potrebe. Međutim, mnogim korisnicima se VPS hosting pokazao kao optimalno rješenje.

VPS hosting
VPS hosting web stranica je usluga njihovog smještaja na nekom serveru, ali na način da dobijate na njemu virtualno mjesto kojim možete upravljati kako god vama odgovara.

VPS hosting kao najbolji omjer uloženog i dobivenog

VPS hosting web stranica je usluga njihovog smještaja na nekom serveru, ali na način da dobijate na njemu virtualno mjesto kojim možete upravljati kako god vama odgovara. To znači da možete na taj svoj virtualni dio instalirati potrebne aplikacije, razne programske dodatke i slično. Za najjednostavnije upravljanje tim svojim dijelom preporučuje se da se odlučite za cPanel sučelje. Njega nudi većina pružatelja VPS web hostinga, a ako ipak nije dostupan u vašem paketu, svakako ga zatražite.

YouTube video
Za prisutnost na internetu je važan dobar hosting

Osim samog odabira ove vrste web hostinga, većina tvrtki će vam ponuditi i mogućnost odabira između različitih paketa koji se razlikuju po broju uključenih usluga, što će na kraju formirati i krajnju cijenu. Stoga dobro promislite što vam sve treba kako biste pronašli najbolju opciju.

Članci u istoj kategoriji: