Kada je riječ o web hostingu, misli se na uslugu smještaja web stranica, odnosno na zakup određenog mjesta na nekom serveru. Web hosting možete zakupiti putem neke domaće tvrtke te u tom slučaju govorimo o hrvatskom web hostingu, ili putem neke od stranih tvrtki. Bitno je napomenuti da se cijeli proces obavlja vrlo brzo, putem Interneta. Dakle, bez obzira hoćete li se odlučiti za hrvatski web hosting putem neke domaće tvrtke ili za uslugu web hostinga putem neke strane tvrtke, sve ćete moći vrlo jednostavno obaviti.

Ponuda hrvatskoj web hostinga

Hrvatski web hosting nudi iste vrste web hostinga kao i onaj koji mogu ponuditi strane tvrtke. Riječ je zapravo o četiri različite vrste web hostinga. Shared web hosting je vrsta hostinga kod koje zakupljujete jedan dio servera. Problem je što se server podijeli na mnogo malih dijelova koje zakupe brojni korisnici pa se njegovi resursi dijele na sve korisnike. To u pravilu znači da ako zbog aktivnosti određenih korisnika dođe do zagušenja servera, svi korisnici će to osjetiti. Zato se ovaj tip web hostinga koristi uglavnom za osobne stranice, a nikako za poslovne.

YouTube video

Želite li hrvatski web hosting, odnosno svoj zakupljeni dio, dijeliti s drugima, možete se odlučiti za shared web hosting koji nudi upravo to. Za one najzahjetvnije korisnike nude se dvije naprednije vrste hrvatskog web hostinga, vps i dedicated. Vps zapravo predstavlja virtualno mjesto na serveru kojim upravljate kako želite te ne ovisite o drugim korisnicima. Najveću razinu prilagodbe nudi hrvatski web hosting naziva dedicated, odnosno dodijeljeni server. U tom slučaju dobivate kompletni server samo za svoje potrebe. Hrvatski web hosting ove vrste namijenjen je onima koji žele potpunu kontrolu te se uglavnom koristi u poslovne svrhe.

Paketi

Brojni pružatelji hrvatskog web hostinga, osim ove četiri vrste web hostinga, nude i pakete koji se razlikuju po uključenim uslugama. Tako se paketi razlikuju po veličini prostora, broju domena koje se dobivaju, broju email adresa i slično. Naravno, o broju uključenih usluga ovisi i krajnja cijena. Zato prije ugovaranja usluga hrvatskog web hostinga svakako provjerite ponudu nekoliko pružatelja ovih usluga te se odlučite za paket koji vam, po uključenim uslugama, najviše odgovara. Jer nema smisla odabrati neki skuplji paket, ako nećete iskoristiti većinu usluga koje se u tom paketu nude.

Članci u istoj kategoriji: