4 season gume

Mnogi ljudi nemaju novaca da mijenjaju gume svakih pola godine, te biraju one koje će na automobilu biti tijekom cijele godine. Zbog toga postoje i gume 4 godišnja doba koje su namijenjene za cjelogodišnje korištenje na automobilu. One su zlatna sredina između zimskih i ljetnih guma, no njihov je problem što ni kod jednih uvjeta ne pružaju maksimalno dobre uvjete vožnje.

Ako niste vozač koji voli brzu vožnju i veoma ste oprezni tijekom vožnje, one će vam pomoći da uštedite i ne mijenjate gume na prelasku godišnjih doba, no u suprotnom biste zasigurno trebali biti oprezni s ovim gumama. Ljetne gume najbolje se ponašaju na temperaturama iznad 7 stupnjeva, a zimske na temperaturama ispod 7 stupnjeva. Kod 4 season guma najboljeg ponašanja nema, no one su relativno dobre u svim vremenskim uvjetima.

YouTube video

Zimske gume

Glavne razlike između ljetne i zimske gume su struktura, sastav i uzorak na površini. Zimske gume imaju veći postotak prirodne gume, što ih čini boljima kod nižih temperatura od ljetnih. One su mekanije i bolje prianjaju uz površinu ceste, što će biti izraženo kod upravljanja automobilom. Ljetne se kod nižih temperatura stvrdnu i nisu najbolji izbor za zimu.

Pore na zimskim gumama su deblje i ima ih više, te će odlično usmjeravati vodu kroz njih i neće dopustiti klizanje u slučaju većih količina vode ili pak snijega. Zimske gume odlično prianjaju uz cestu po svim vremenskim uvjetima. Po snijegu nije preporučljivo voziti na ljetnima, no zimske gume zbog dubokog profila mogu voziti i po manjim količinama snijega. Naravno, potrebno je prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. Za veće količine snijega svakako se preporučuje postavljanje lanaca.Članci u istoj kategoriji: