Progresivne naočale pojavile su se na tržištu prije kojih tridesetak godina, iako su tek nedavno zaživjele u punom sjaju kod nas. Progresivne leće zamijenile su bifokalne, retro rješenje problema postojanja više dioptrija kod jednog pacijenta i omogućile nam da s mnogo manje muke gledamo na različite udaljenosti. 

Potreba za lećama na naočalama koje imaju više fokalnih točaka normalna je pojava u kasnijim dijelovima života. No, s obzirom da su progresivne naočale i dalje osjetno skuplje od klasičnih, teško je znati jesu li one pravi odabir za vas, ili je pak bolje da se držite stare, provjerene formule dvaju naočala.

Kada nam trebaju dvoje naočale

Sigurno u obitelji imate jednu stariju osobu koja ima više pari naočala, jedne za čitanje i jedne za svakoden život, i koja se u raznim situacijama mora prebacivati s jednih na druge kako bi dobro vidjela s neku stvar s obzirom na njenu veličinu ili udaljenost. 

Kako ne biste morali imati dvoje naočale, jedno od prvih rješenja bile su bifokalne naočale, koje su sredinom stakla imale jasnu crtu. Ona je dijelila dvije različite leće jednu od druge: 

  •  gornja polovica leće bila je prilagođena gledanju u daljinu
  •  donja polovica leće bila je prilagođena korištenju tijekom čitanja. 

Danas takvih modela više nema, već su zamijenile kvalitetnije progresivne naočale.

Provjera vida

Prije no što znate jesu li vam potrebne progresivne naočale, važno je da se uputite na pregled, koji možete obaviti na dva mjesta: 

  • U optici
  • Kod oftalmologa

Progresivne naočale najčešće se koriste kod presbiopije, odnosno starenja oka, koje je upareno s dodatnim pogreškama oka, na primjer astigmatizmom. Ove različite pogreške kvare vid, ali i utječu na to kakve greške u vidu se javljaju, pa jedna osoba istovremeno može biti dalekovidna i kratkovidna. Ako je takav slučaj i kod vas, onda ste savršena osoba za kupnju progresivnih naočala, koje će zamijeniti više pari naočala koje imate i omogućiti vam da u svakom trenutku vidite sve oko sebe, bez obzira bilo to blizu ili daleko.

Različiti pristupi istom problemu s vidom

Glavna razlika između progresivnih naočala i bifokalnih naočala je u tome što kod progresivnih nema jasne razlike između dvije leće. Nema linija na leći, već se sve čini kao jedna cjelina. Ipak, kada nosite progresivne naočale primijetit ćete da je leća ipak podijeljena u nekoliko dijelova, a pravila su uglavnom ista kao i kod bifokalnih – gore gledate za predmete koji su daleko a dolje za one koji su bizu. Mnoge progresivne naočale također imaju i treću opciju, u kojoj za predmete koji su na srednjoj udaljenosti od vas gledate kroz sredinu leće. Tako nema više vidljivog prebacivanja iz leće u leću, kao i smetnji u vašem vidnom polju.

Navikavanje na progresivne naočale

Ipak, važno je napomenuti kako je kod progresivnih naočala potrebno neko vrijeme prilagodbe na nošenje. Prije svega, morati ćete se naučiti gledati na udaljene objekte kroz vrh leće, a kako vam se oni približavaju, pogled ćete morati spuštati niz leću jer ćete jedino tako imati bistru sliku. 

Navikavanje u pravilu ne traje duže od tjedan dana, no o tome svakako popričajte s oftalmologom ili pak optičarom u optici, koji vam mogu dati dobre savjete i trikove kako da si olakšate navikavanje. Općenito, najbolja strategija je korištenje progresivnih naočala bez skidanja, kako biste se natjerali da se naučite koristiti ih pravilo, a jednom kada vam to uđe u rutinu, zaboravit ćete na sve muke prilagodbe.

Izaberite dobru optiku

Optika je mjesto koje vam pruža mogućnost pregleda vida, što je prvi korak do izrade naočala. Pregled vida u optici je često gotov brže nego u javnim ustanovama, a često je cijena pregleda uračunata u cijenu izrade naočala, odlučite li se za istu optiku. Saznate li da se javio problem kod vaših očiju koji zahtijeva nošenje naočala ili pak korištenje više pari naočala, svakako se o tome informirajte u optici. Jer uprava optika, odnosno optičar će vam najboolje moći reći koji je najbolji izbor za vas, bilo što se tiče privikavanja ili pak s financijske strane. 

YouTube video

Progresivne naočale skuplje su od izrade klasičnih, no u većini slučajeva i dalje jeftinije od izrade dodatnog para naočala. U optici osim pregleda vida i naručivanja novih naočala također možete potražiti savjete i što se tiče korištenja leća jer kontaktne leće s različitim dioptrijama također su jedna od opcija ako imate problema s vidom.

Članci u istoj kategoriji: