Koliko su automobilski amortizeri važni?

Vjerujemo da vožnju bez amortizera ne možete ni zamisliti. Osim samog komfora vožnje i vaše udobnosti u automobilu, bilo bi veoma teško kontrolirati automobil kada amortizeri ne bi ublažavali udarce. Svaki skok automobila, prelazak preko ležećeg policajca ili rupa bili bi kobni i osjećali biste se vrlo bolno. Upravo zbog toga možemo reći da je amortizer jedan od najvažnijih auto dijelova. Također, vožnja bez amortizera bila bi znatno teža vozaču, jer bi se gume često odvajale od kolnika.

Kako prepoznati neispravne amortizere?

Kao i svaki dio automobila, tako i amortizeri za auto s vremenom postaju sve slabiji i slabiji, te ih je potrebno zamijeniti. Ako vam se automobil ponaša drukčije i pronalazite se barem u jednoj od ovih točaka, tada je vrlo vjerojatno da su vam neispravni amortizeri:

  • U slučaju jakog bočnog vjetra automobil ne drži pravac.
  • Prilikom naglog kočenja prednji kraj propada ili cijeli automobil poskakuje.
  • U zavoju se automobil ljulja ili zanosi.
  • Auto se ljulja i nakon prelaska neke neravnine ili rupe, dok se ponovno ne stabilizira.
  • Na amortizerima ste vidjeli tragove ulja.
YouTube video

Ako ste ustanovili da su vam amortizeri neispravni, tada ih je potrebno što prije izmijeniti, jer u slučaju vožnje s neispravnim amortizerima osim same neugodne vožnje postoji mogućnost i oštećenja nekih drugih dijelova automobila.

Kupnju amortizera ne morate izvršiti u ovlaštenom servisu vaše marke vozila, već ćete kupnjom u nekim drugim ovlaštenim prodavaonicama s auto dijelovima znatno uštedjeti.

Članci u istoj kategoriji: