Automobili se sastoje od mnoštva različitih dijelova. Neki dijelovi su standardni, odnosno mogu se pronaći u svim automobilima, samo u drugačijoj izvedbi. Drugi pak dijelovi su karakteristični za određene modele automobila. Mnogi vozači ne razmišljaju previše o dijelovima automobila, već jednostavno uživaju u vožnji. Kada se dogodi neki kvar, posjete automehaničara koji taj kvar dijagnosticira i otkloni. Upravo ovjes i pogon spadaju u dijelove automobila o kojima mnogo vozača ne zna mnogo, ali oni imaju veliki utjecaj na samu vožnju.

Ovjes i pogon utječu na mnoge karakteristike vozila

Kada bi se trebalo na najjednostavniji način objasniti za što su konkretno zaslužni ovjes i pogon, onda se može reći da riječ o udobnosti i sigurnosti prilikom vožnje. Konkretno, ovjes je zaslužan za kako bi ublažio sile koje nastaju tijekom vožnje. Pod tim silama misli se na razne vibracije i trešnje koje nastaju prilikom vožnje po neravnom terenu. Kako smo svjedoci brojnih rupa na cestama i raznih oštećenja, loše podešen ovjes imat će za posljedicu neudobnu vožnju. Odnosno, mnogi će u tom slučaju reći kako osjećaju svaku rupu na cesti. Izravan utjecaj na ovjes imaju kotači koji moraju biti pravilno podešeni. Ta podešenost se još naziva i geometrija kotača. Ako smarate da imate problema s ovjesom, uvijek možete potražiti pomoć vulkanizera koji će to provjeriti i po potrebi ispraviti. Riječ je o vrlo jednostavnom procesu koji će biti gotov za svega par minuta.

YouTube video

Pogon je važan za sigurnost

Uz ovjes i pogon je vrlo bitna karakteristika automobila koja najveći utjecaj ima na sigurnost prilikom vožnje. U automobilima se mogu razlikovati tri vrste pogona – prednji, stražnji i pogon na sve kotače. U većini današnjih automobila nalazi se prednji pogon i on je odličan za vozače početnike. Stražnji pogon karakterističan je za neke proizvođače, primjerice BMW. No, kombinacija stražnjeg pogona u jakom automobilu i vozača početnika može završiti kobno. U slučaju stražnjeg pogona i većeg dodavanja gasa, automobil se može zanijeti i vozač može izgubiti kontrolu. Pogon na sve kotače je uglavnom najskuplji tip pogona i uglavnom se ugrađuje u automobile više klase.

2012 Chevrolet Volt plug-in hybrid

Uz razumijevanje kako ovjes i pogon – www.silux.rs – funkcioniraju, vozači će biti sigurniji u vožnji, a istodobno će prepoznati kada je vrijeme za odlazak automehaničaru da provjeri ovjes i geometriju kotača.

https://www.kljucna-rijec.com/krovni-nosaci-mogu-biti-dio-serijske-opreme/

Članci u istoj kategoriji: