Mobiteli su danas neizostavan dio našeg svakog dana. Upravo radi toga, važno nam je da rade kada god ih trebamo. Iako mobiteli danas imaju mnoge pogodnosti, jedna od stvari koja ih još uvijek muči je baterija. Kako bi ona uvijek bila napunjena i spremna za rad, punjač za mobitel dodatak je koji ne smijete izostaviti.

Uglavnom možete birati između dvije vrste punjača:

  • Klasični
  • Prijenosni 

Kada birate punjač za mobitel, bilo zamjenski, prijenosni ili bilo koji drugi, važno je odabrati model koji će odgovarati tipu mobitela koji imate.

Klasičan punjač za mobitel

Klasičan punjač za mobitel – onaj koji se uključuje u utičnicu  u zidu i dobije se uz svaki novi mobitel kojega kupimo – neizostavan je dio opreme za održavanje mobitela. Većina punjača za telefone danas dolaze u dva dijela, koji smanjuju broj stvari koje imate uz mobitel, a samim time i šansu da nešto izgubite. 

Klasičan punjač za mobitel
Klasičan punjač za mobitel

Najvažniji dio je adapter, popularno zvan i brick, koji će odrediti koliko će se brzo puniti vaša baterija. Danas se većina adaptera proizvodi po istom standardu, pa je različite mobitele moguće puniti preko istog punjača. Ipak, važno je provjeriti jesu li podatci na dva punjača za mobitel isti prije no što to napravite!

Punjenje telefona u hodu

Osim klasičnog modela, mnogo ljudi također kod kuće ima i prijenosne punjače za mobitel. Takozvani powerbank danas je neizostavan dio opreme za mobitel ako nam je on potreban tijekom cijelog dana, a često smo u pokretu. 

Powerbank
Powerbank

Kod odabira powebanka za telefon, dobro je provjeriti koja su njegova svojstva – prije svega koji je kapacitet i na koji način može puniti vaš mobitel. Što je veći kapacitet, to ćete više puta moći napuniti bateriju mobitela prije no što se prijenosni punjač isprazni!

Za punjenje mobilnog telefona u autu

Osim prijenosnog i klasičnog punjača za mobilni telefon, za one koji idu na duga putovanja autom dobro je imati i punjač za mobitel u autu. Većina ih je prilagođena punjenju u autu i za napajanje koriste sam automobil, a veoma je zgodan dodatak ako mobitel u autu koristite na primjer za navigaciju.

YouTube video

Većina auto punjača za mobitel nudi punjenje putem žice, odnosno USB kabela, što znači da uz njih možete puniti razne mobitele, pod uvjetom da za njih imate odgovarajuće USB kabele uz sebe. S druge strane, drugi modeli nude bežično punjenje, na kojemu možete puniti sve mobitele koji imaju omogućenu tu opciju, čak i kroz maske i torbice za mobitele.

Odaberite pravu opciju za mobitel

Kod odabira punjača za mobitel, veoma je važno odabrati model koji odgovara njegovim potrebama. Prije svega, obratite pozornost na sitna slova koja se nalaze na adapteru originalnog punjača za mobitel ili informacije potražite na internetu. Prije svega, zanima vas struja punjenja (koja se označava u amperima), koja će odrediti koliko će se brzo napuniti vaš mobitel. Uz to, važno je provjeriti i univerzalnost punjača. Najbolji su oni koji vam omogućuju da sami birate USB kabel koji ćete uz njih koristiti kako biste imali manje brige oko kompatibilnosti.

Moderan način punjenja telefona

Još jedan način punjenja danas, koji je za sada najpopularniji kod nešto skupljih modela mobitela, jest bežično punjenje. Za bežično punjenje mobitela potreban vam je poseban punjač za mobitel i mobitel koji ima takvu mogućnost punjenja. Veoma je važno prilagoditi i drugu opremu takvom punjenju. Maske i torbice za mobitele u kojima ga držite tijekom punjenja ne smiju imati metalne dijelove, jer se oni tijekom punjenja zagrijavaju, što može uzrokovati razna oštećenja na mobitelu tijekom vremena. Bežični punjači za mobitel mogu doći i u obliku prijenosnog punjača.

Torbice za mobitele

Osim modela mobitela koji imate i svih njegovih svojstava, također je veoma važno odabrati i odgovarajuću zaštitnu opremu koja će štititi vaš mobitel kada vam je to najpotrebnije, za vrijeme nezgoda. Bilo da vam isklizne iz džepa ili ispadne iz ruke, vaš mobitel vjerojatno je često u nezgodnim padovima.

Upravo radi toga, dobro je imati zaštitnu opremu poput torbice za mobitele, koje se mogu kombinirati i s maskama za mobitel, a nude dodatnu razinu zaštite za vas. Torbice za mobitele štite mobitel s svih strana – čak i sa strane ekrana – pa je on zaštićen za vrijeme pada, ali i od ogrebotina ako ga držite u džepu ili torbi.

Članci u istoj kategoriji: