Nočni ciljnici korisni su komad pribora koji pomaže lovcima da bolje uoče i kontroliraju kretnje plijena – mogu napraviti jako veliku razliku na nekom loše osvijetljenom mjestu.

Kod nočnih ciljnika jako je bitna kvaliteta leće te općenita optička izvedba. Plastika, metal i kućište okolo bitno je samo po pitanju kompatibilnosti s oružjem te dugoročne kvalitete, ali neće narušiti trenutno iskustvo. Kako biste imali najbolje moguće iskustvo, definitivno biste trebali uložiti u neke bolje brendove i nabaviti leće koje na tržištu slove kao kvalitetne.

Nočni ciljnici
Termalni clip-on uređaj/ciljnic

Razne vrste ciljnika

Danas mnogi nočni ciljnici za pušku dolaze s dodacima, IC osvjetljivačima ili lampama koje rade na:

  • diodni princip
  • laserski princip 
  • LED

Radi se o tehnologiji koja nam olakšava samo ciljanje i preciznost te ovisno o vašim vještinama mogu biti izuzetno korisne. Čak i profesionalci vole ovu opremu jer im pomaže pri „skidanju tereta“ s očiju – nemojte više škicati i mučiti svoje očne jabučice, pogotovo ako inače imate dioptriju, astigmatizam ili neke druge očne probleme.

Cijena i popravak

Kvalitetni nočni ciljnici dostupni su u raznim cjenovnim rangovima i njihova cijena može biti strmoglavo visoka ovisno o tome koja je kvaliteta izrade, zbog čega se mnogi okreću kupnji polovnog materijala. Imajte na umu da se mora raditi o modelu koji se relativno lako popravlja ili barem postoje zamjene za te svjetiljke i žaruljice – tako ćete moći popraviti problematične točke ako se nešto desi u skorijoj budućnosti.

YouTube video
Video: Produkcija Night Pearl SEER plus (2020)

Nešto rjeđe, ali praktičnije su ponude u kojima nočni ciljnici imaju specijalnu termičku tehnologiju (termovizijski ciljnik) koja će vam pomoći da primijetite objekte i u mraku.

Članci u istoj kategoriji: