Kada na internet poželite postaviti svoje web stranice, one koje ste sami izradili ili one koje vam je netko drugi izradio, bit će vam potrebni:

  •  usluga hostinga
  •  usluga registracije domena

 Kada je u pitanju hosting, postoji više vrsta, a mnogima se kao najbolji pokazao VPS hosting. A kada je u pitanju registracija domena, tu nema puno dilema, bez obzira za koju tvrtku se odlučite.

Domena
Svaka domena sastoji se od naziva i ekstenzije.

No, kako biste mogli registrirati domenu, prvo je morate provjeriti jer ona mora biti slobodna. To znači da je nitko već prije vas nije registrirao.

Naziv i ekstenzija domene

Svaka domena sastoji se od naziva i ekstenzije. Naziv možete birati sami, a ekstenziju možete odabrati od mnogo ponuđenih. Najpopularnija ekstenzija je svakako com, no upravo zbog te popularnosti, danas je malo slobodnih naziva domena koje imaju baš tu ekstenziju. Provjera domene prvi je korak prije same registracije i sastoji se od provjere je li netko prije vas registrirao upravo istu kombinaciju naziva i ekstenzije.

To znači da ne mogu postojati dvije potpuno iste domene na internetu, primjerice mojadomena.com. No, kombinacije su moguće. Ako želite zadržati baš taj naziv, možete probati neku drugu ekstenziju, npr. net, eu, info i slične. Isto tako, možete probati i promijeniti ekstenziju ili napraviti neku potpuno novu kombinaciju naziva i ekstenzije.

Brzo provjerite domenu

Online provjera domene je vrlo jednostavan proces u kojem već za par sekundi možete saznati je li određena domena slobodna ili nije. Sve tvrke koje nude uslugu njihove registracije kao prvi korak imaju upravo provjeru domena i tek nakon što uspješno prođete taj korak, možete nastaviti dalje s procesom registracije.

Online provjera domene
Online provjera domene je vrlo jednostavan proces

Rezultat provjere domene može biti:

  • Slobodna domena – možete nastaviti s postupkom registracije
  • Zauzeta domena – morate napraviti određene izmjene i pokušati ponovo

Upravo zbog mogućnosti da je određena domena zauzeta, preporučuje se da taj korak prvo obavite, primjerice prije nego ugovorite VPS hosting ili krenete u izradu web stranica s određenim nazivom. Jer ako taj naziv kasnije nećete moći registrirati onako kako ste zamislili, mogli biste se naći u velikim problemima.

Domaće i strane informatičke tvrtke

Provjere domene kao i sama registracija mogu se napraviti putem brojnih domaćih i stranih informatičkih tvrtki. Proces provjere domene i sve što slijedi iza toga je gotovo identičan, razlika je samo u jeziku na kojem ćete to obaviti. Ako ne vladate dobro nekim stranim jezikom, najbolje rješenje se odlučiti za neku domaću tvrtku putem koje ćete to napraviti na jeziku kojeg potpuno razumijete.

Također, kasnije ih možete jednostavno kontaktirati i tražiti pomoć na hrvatskom jeziku, ako vam bilo kakva pomoć bude potrebna.

Hrvatska nacionalna domena

Odlučite li se za hrvatsku nacionalnu domenu, odnosno onu s ekstenzijom hr, provjera će ići putem organizacije Carnet koja je u Hrvatskoj zadužena za sve vezano uz nju. Naime, države imaju svoje nacionalne domene koje je lako prepoznati po ekstenziji koja predstavlja tu državu, a ujedno i svaka država ima organizaciju koje je zadužena za njihovo funkcioniranje. 

YouTube video

Carnet predstavlja hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu te je hrvatska nacionalna domena u njegovoj nadležnosti. Ona može biti odlična za sve one koji žele svoje usluge predstaviti na domaćem tržištu jer će korisnici i prije nego otvore vašu stranicu, prema ekstenziji prepoznati da se radi o domaćoj stranici. 

VPS hosting kao optimalno rješenje

Nakon što u svom posjedu imate određenu zakupljenu domenu i gotove web stranice, vrijeme je da ugovorite neki oblik hostinga. VPS hosting internetskih stranica se mnogima pokazao kao najbolje rješenje koje nudi odličan omjer uloženog i dobivenog. VPS web hosting podrazumijeva dobivanje prostora na nekom poslužitelju, ali ovdje je riječ o dobivanju virtualnog mjesta. To znači da ćete tim svojim virtualnim mjestom moći upravljati kako god vam odgovara, da ćete moći na njega instalirati potrebne aplikacije, podešavati sve potrebne postavke i slično.

VPS hosting
VPS hosting se danas može ugovoriti putem brojnih domaćih ili stranih tvrtki

Osim toga, VPS hosting web stranica je poseban i po tome što svi ostali korisnici koji također imaju svoje mjesto na tom istom poslužitelju nemaju nikakav utjecaj na vas i vaš rad. Kod nekih drugih oblika hostinga, npr. kod dijeljenog hostinga, ostali korisnici i njihov rad mogu utjecati i na vas, jer ako je zbog njih poslužitelj usporen, vi ćete to također osjetiti. VPS hosting se danas može ugovoriti putem brojnih domaćih ili stranih tvrtki te je dostupan u obliku raznih paketa koji sadrže brojne prilagođene usluge. Pa provjerite što vam koja tvrtka može ponuditi i odaberite najbolji oblik za svoje poslovanje.

Članci u istoj kategoriji: