Sad kad znate što je hosting, znate da imate svoje mjesto na internetu uz koje dolazi i sučelje na kojem možete raditi raznorazne stvari koje smo spomenuli. Nekako morate pristupiti vašoj web stranici i izgraditi sve te podatke, a prvi korak koji morate poduzeti je kupovina domene. Provjera domene je prvi korak kod registracije.

Što je to domena? 

Domena je ono što mnogi poistovjećuju s linkom, a otprilike nam je i jasno zašto! Domena obično glasi nešto.com ili nešto.hr i ona je način na koji se pristupa vašoj web stranici. Kad kupujete domenu, postoje neke stvari na koje morate obratiti pozornost – o njima još nešto malo kasnije.  Provjera domene je veoma bitna, jer tako otkrivate koji naziv je slobodan, a koji već registriran.

Kako izabrati dobru domenu?

Kod domene je najbitnije da je direktno povezana uz vaš brend i da se radi o domeni koja je po mogućnosti pod imenom brenda! Ako može, neka to bude ili naslov koji koristite svugdje drugdje ili moto/slogan koji imate. Tako ljudi nikad neće imati dileme oko domene, a i brzo će zapamtiti adresu pa se vratiti na web stranicu.

YouTube video

Svakako, prilikom odabira imajte na umu da je dosta domena već registrirano, pa će provjera domene biti odičan alat za odabir. Pravilo „što kraće, to bolje“ je definitivno najbolji mjeritelj. Općenito je u prednjem dijelu domene (ono prije .com ili .hr) najbolje staviti do 12 znakova, ali to nije neko pravilo koje definitivno morate pratiti.

Članci u istoj kategoriji: