Poslovanje putem interneta svakako predstavlja budućnost. Sve je više tvrtki koje su cijeli svoj fokus usmjerile na online poslovanje, bez potrebe za posjedovanjem fizičkih poslovnica. Naravno, tu su i tvrtke koje odlično posluju na lokalnoj razini, ali sada žele to još poboljšati pa se odlučuju i za online varijantu.

Bez obzira o kakvoj je kombinaciji riječ, za online poslovanje morat ćete registrirati određenu domenu, ali i ugovoriti uslugu hostinga, odnosno smještaja web stranica na nekom poslužitelju. A prije nego što možete napraviti registraciju, morate provjeriti je li domena slobodna.

Jedinstvena značajka domene

Domene predstavljaju naziv i ekstenziju neke web lokacije i oni zajedno moraju biti jedinstveni, unikatni. Zato je potrebna provjera domene kako bi se utvrdilo je li stvarno tako. Primjerice, adresa primjer.com sastavljena je od naziva „primjer“ i ekstenzije „com“. Ekstenzija com je svakako jedna od najpopularnijih i ona spada u globalne domene. S druge strane, ekstenzije poput hr, si, uk i slične ukazuju da je riječ o nacionalnim varijantama, odnosno onima koje su karakteristične za svaku zemlju. 

Provjera domene osigurava da odabrani naziv i ekstenzija u istoj kombinaciji nisu već ranije registrirani, odnosno da to nije učinio već netko prije vas. Ako je to slučaj, onda vi nećete moći registrirati istu takvu kombinaciju.

Jednostavno provjerite kombinacije naziva i ekstenzije

Danas se na tržištu mogu pronaći brojne informatičke tvrtke koje nude razne informatičke usluge, poput primjerice web hostinga i sličnih. Isto tako, mnoge od njih nude i usluge registracije domene, ali da biste uopće mogli krenuti u proces registracije, morate proći prvi korak, a to je provjera domene. Taj korak je zapravo vrlo jednostavan. Potrebno je upisati željeni naziv i ekstenziju, a sustav će vam tada vratiti informaciju je li ta kombinacija:

  • Slobodna
  • Zauzeta

U slučaju da je slobodna, možete nastaviti s procesom registracije. U slučaju da je zauzeta, imate nekoliko mogućnosti.

Zauzeta željena kombinacija naziva i ekstenzije

U slučaju da se nakon provjere domene dobije negativan rezultat, imate dvije mogućnosti:

  • Izmijeniti željeni naziv, a ostaviti istu ekstenziju
  • Izmijeniti željenu ekstenziju, a ostaviti isti naziv
  • Izmijeniti i jedno i drugo

Upravo zbog situacije da je kombinacija domene i ekstenzije možda već zauzeta, preporučuje se da prvo napravite provjeru, a tek nakon toga krenete s izradom web stranica i ugovaranjem web hostinga. Najjednostavniji način da riješite problem zauzete domene je promjena ekstenzije, uz ostavljanje istog naziva, pogotovo ako je naziv nešto oko čega se temelji vaša web stranica. 

YouTube video

Primjerice, umjesto željene kombinacije primjer.com, možete probati primjer.net. Ili ako se planirate fokusirati na tržište Europske unije, možete probati primjer.eu. 

Rješenje za fokus na domaće tržište

Ako se planirate fokusirati na domaće tržište, tada se možete odlučiti i za registriranje hrvatske nacionalne domene. Mnogi je nazivaju i Carnet domena zbog toga što je organizacija Carnet zadužena za sve vezano uz nju. Na taj način ćete dobiti ekstenziju hr prema kojoj će vaši posjetitelji odmah moći prepoznati da je riječ o domaćoj web stranici. 

Kada je riječ o samoj provjeri domene, situacija je ista kao i s ostalim vrstama, odnosno ne mogu postojati dvije potpuno iste.

Smještaj web stranica na poslužitelj

Jednom kada napravite web stranice, morat ćete ih smjestiti na neki poslužitelj. U te svrhe koristi se usluga koja se naziva web hosting i možete je ugovoriti putem neke strane tvrtke, ali i putem brojnih domaćih informatičkih tvrtki. Web hosting Hrvatska danas nimalo ne zaostaje za rješenjem stranih tvrtki i sve je više korisnika koji se odlučuju upravo za ovo domaće rješenje.

Imate li velike poslovne stranice i tražite li najviši stupanj prilagodbe, razmislite i o zakupu cijelog namjenskog poslužitelja. Ta opcija će vam omogućiti da imate poslužitelj samo za svoje potrebe te ćete ga moći koristiti u koje god svrhe poželite, odnosno moći ćete ga prilagođavati po želji.

Web hosting Hrvatska nudi brojne pogodnosti

Odlučite li se za web hosting Hrvatska, možete očekivati iste usluge i funkcionalnost kao da ste se odlučili i za bilo koje rješenje neke strane tvrtke. Naime, moći ćete izabrati neke od najpopularnijih vrsta, kao što su:

  • Dijeljeni web hosting
  • VPS
  • Namjenski poslužitelj

Također, hrvatski web hosting je dostupan u više različitih paketa u koje su uključene brojne usluge koje možete odabrati. Zato provjerite ponude raznih domaćih tvrtki i odlučite se za paket hrvatskog web hostinga koji vam najviše odgovara. 

Članci u istoj kategoriji: