Kada se događa ovulacija?

S obzirom da je menstrualni ciklus svake žene jedinstven, ne postoji jedinstven kalendar ovulacije, ali postoje ključni procesi koji se događaju kod svih žena tijekom ciklusa prema kojima se može odrediti vrijeme kada se događa ovulacija. Kako biste izračunali vrijeme ovulacije, trebate znati koji je bio prvi dan vaše posljednje menstruacije i njezino trajanje. 

Ukoliko vaš menstrualni ciklus nije redovit i pravilan, pratite ga nekoliko mjeseci i izračunajte prosjek kako biste najtočnije odredili vrijeme ovulacije i planiranje začeća. Osim određivanja plodnih dana, korištenje različitih dodataka prehrani također može povećati plodnost i pospješiti začeće.

Ovulacija

Ovulacija se obično događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa (koji u prosjeku traje 28 dana, no može trajati i nešto duže ili kraće). Zbog varijacije u duljini ciklusa, točno vrijeme ovulacije može varirati do žene do žene. Općenito, možemo reći da se onadogađa u razdoblju od četiri dana prije i četiri dana nakon sredine ciklusa. 

Simptomi ovulacije

Kao i sve ostalo i simptomi ovulacije mogu varirati od žene do žene, a najčešći su:

  • povećanje vaginalnog iscjetka
  • lagano krvarenje
  • osjetljivost grudi
  • povećan seksualni nagon
  • bol u jajnicima
YouTube video
Video: Prvi simptomi trudnoće

Dodaci prehrani

Kao što je ranije navedeno, mnoge žene koriste dodatke prehrani kako bi povećali plodnost i ostvarili trudnoću, odnosno začeće. Pogrešno je smatrati da dodatke prehrani konzumiraju samo žene. Naime, vrlo često ih konzumiraju i muškarci. Učinkoviti dodaci prehrani mogu služiti kao:

  • sredstvo za stimuliranje ovulacije
  • sredstvo koje poboljšava kvalitetu spermija za oplodnju

Prehranski dodaci najčešće se sastoje od vitamina, minerala, omega-3- kiselina i ekstrakata biljaka koje imaju stimulativno djelovanje na luteinizirajući hormon (LH), odnosno na balansiranje estrogena i progesterona. Kod žena se preporučuje uzimanje 400mcg/dnevno folne kiseline. 

Članci u istoj kategoriji: