Trgovine s rasvjetom danas imaju jako mnogo različitih oblika rasvjete. Rasvjeta se može podijeliti na razne oblike, od stropne, zidne i sl. Većina se pri opremanju svog doma prvo odlučuje za rasvjetu koja će im svakodnevno koristiti, poput raznih stropnih ili zidnih lampi i ostalog. Mnogi nakon što kupe te glavne oblike rasvjete zaboravljaju i na one manje, koji im život mogu učiniti puno jednostavnijim. Takvih manjih, ali izrazito funkcionalnih oblika rasvjete ima mnogo, a stolna lampa je klasični primjer.

Stolna lampa kao funkcionalan komad rasvjete

Stolna lampa je prije svega izrazito funkcionalan komad rasvjete. Kao što joj i sami naziv kaže, namijenjena je za postavljanje na stol. Stolna lampa može se samo postaviti na stol, a postoje i modeli koji se mogu i dodatno učvrstiti za stol, kako bi bila još stabilnija. Može predstavljati odličnu pomoć onima koji puno vremena provode za stolom i kojima je bitna kvalitetna rasvjeta na točno određenom dijelu. Za takve svrhe odlični su modeli koji imaju pomični dio na čijem kraju se nalazi žarulja. Taj dio se može pomicati u više smjerova te na taj način možete svjetlost usmjeriti točno gdje vam je potrebna. Izuzetno je korisna svima koji moraju nešto čitati ili pisati jer pomoću stolne lampe mogu odlično usmjeriti svjetlost pa neće morati jako naprezati oči.

YouTube video

Stolna lampa može biti i dekoracija

Stolna lampa je vrlo popularan komad rasvjete pa stoga ne čudi vrlo veliki broj različitih modela. Modeli sa savitljivim dijelom su prije svega vrlo funkcionalni, no postoje i statični modeli. Riječ je o modelima kod kojih se svjelost ne može usmjeravati ili je mogućnost pomicanja same stolne lampe vrlo ograničena. Pojedini modeli su također atraktivni pa se mnogi odlučuju za njihovu kupovinu samo iz dekorativnih razloga. Nekima će takva stolna lampa postavljena na stolu služiti samo kao dekoracija i možda ju nikada neće niti upaliti. No, zbog relativno prihvatljivih cijena stolnih lampi, mnogima je ona vrlo prihvatljiv izbor za ono što nudi.

Najveći broj modela može se pronaći u specijaliziranim trgovinama s rasvjetom, no nešto manji broj modela ćete gotovo uvijek pronaći i u nekim manjim trgovinama koje nude raznu opremu za dom.

 

Članci u istoj kategoriji: