Svi oni koji kontinuirano izvode iste, ponavljajuće pokrete kao što su primjerice tipkanje na računalu ili neki sport, vjerojatno su barem jednom osjetili slabost i trnce u ruci. Upravo su to jedni od prvih simptoma sindroma karpalnog kanala. Naime, to je sindrom kojeg uzrokuje pritisak ligamenta šake na središnji živac koji prolazi iz ruke u šaku. 

Početni simptomi najčešće se javljaju periodično i postepeno u vidu trnaca u prstima koji se javljaju po buđenju ili tijekom noći, a zatim se pretvaraju u otok, velike bolove u ruci, a kasnije čak i u nemogućnost otvaranja i zatvaranja šake, držanja manjih i lakših predmeta poput čaše ili šalice. 

Često komplicirana, ali moguća dijagnostika

Kada je riječ o dijagnosticiranju sindroma karpalnog kanala pacijenti vrlo često ne dobiju odmah pravu dijagnozu već se simptomi ovog sindroma pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima, najčešće onim vezanim uz kralježnicu. Ipak, oni pacijenti čiji liječnik na vrijeme detektira specifične simptome bivaju upućeni na EMNG snimanje i pregled kod specijalista koji će potvrditi ili opovrgnuti dijagnozu. 

Diagnoza za operaciju karpalnog kanala.
Diagnostika karpalnog kanala je često komplicirana. Nakon dijagnoze liječnik naručuje operaciju karpalnog kanala ili fizioterapiju.

Kada se postavi konačna dijagnoza tada se pristupa liječenju koje u ovom slučaju može biti operacija karpalnog kanala ili fizioterapija. U konzultacijama s liječnikom, pacijentu će se preporučiti najbolja opcija liječenja za njega.

Priprema za operaciju karpalnog kanala

Iako zvuči kao operacija plastične kirurgije, operacija karpalnog kanala pripada području opće kirurgije.

YouTube video
Savjeti kako se pripremiti za operaciju karpalnog kanala.

Prije početka operacije važno je da pacijent ne uzima lijekove protiv zgrušavanja krvi kako tijekom i nakon operacije ne bi došlo o komplikacija. To je rutinska operacija pa se pacijenti nekoliko sati nakon nje već puštaju na kućnu njegu, a jedino što ne mogu odmah raditi je vožnja, pisanje ili slične aktivnosti jer operiranu ruku valja poštedjeti.

Pročitajte više na: https://www.mrsavljenje.ba/mnogi-imaju-problema-s-karpalnim-kanalom/

Članci u istoj kategoriji: