Mobilni telefoni su mnogima postali svakodnevica. Ono po čemu su karakteristični je da su im dodane brojne mogućnosti te se oni danas mogu koristiti za brojne stvari, osim samo za telefoniranje. Jedan od dodataka koji se danas može pronaći u gotovo svakom novom telefonu je kamera. Omogućava jednostavno fotografiranje i mnogi danas više uopće ne koriste fotoaparate, već se služe samo kamerom na svom telefonu. No, problemi nastaju kada slučajno obrišete jednu ili više slika. Srećom, postoji mogućnost da se izgubljene slike iz telefona ponovo vrate.

Telefoni i brisanje podataka

Mobilni telefoni vrlo su karakteristični po još jednoj stvari, a to je način brisanja bilo kakvih podataka, između ostalog i slika. Kada neku sliku izbrišete, više je nećete vidjeti na telefonu. No, to ne znači da je slika potpuno nestala s telefona. Te izgubljene slike iz telefona su zapravo još uvijek negdje pohranjene, samo ih mi više ne vidimo. I one tamo ostaju dok ih ne pregaze neke nove slike ili neki novi podaci. Zato, ako ste već slučajno nešto obrisali, prvo što trebati učiniti je prestati koristiti telefon, a pogotovo ništa više brisati. Jer na taj način još uvijek postoji način da vratite izgubljene slike iz telefona.

Softverska pomoć

Za telefone s operativnim sustavom Android može se pronaći nekoliko različitih softverskih rješenja kada je u pitanju povrat izgubljenih podataka. No, ako ste slike imali u memoriji uređaja, da biste ih mogli vratiti, telefon mora biti otključan, odnosno „rootan“. Postoji nekoliko programa koji vam u tom slučaju mogu pomoći, a mnogima se kao vrlo pouzdan pokazao EaseUs MobiSaver koji će vam pomoći da vratite izgubljene slike iz telefona kao i razne druge podatke. Besplatna inačica ovog programa vam omogućava vraćanje samo jedne datoteke, a trebate li vratiti više datoteka, morat ćete kupiti ovaj program.

YouTube video

U slučaju da vaš telefon nije otključan, a slike ste spremali na memoriju telefona, gotovo da i ne postoji način da sami vratite izbrisane slike. U tom slučaju možete se obratiti nekim specijaliziranim tvrtkama koje nude usluge povrata podataka kako bi oni pokušali posebnim metodama vratiti podatke. U nekim slučajevima je to uspješno, no ponekad vam čak niti stručnjaci ne mogu pomoći.

Članci u istoj kategoriji: