Isto kao što ste pri pokretanju poslovanja morali registrirati neki naziv, tako je potrebno da se napravi i registracija domene na internetu. Preporuka je da pokušate registrirati isti naziv domene kao što je i naziv vašeg poslovanja. Ponekad to neće biti moguće pa ćete morati posegnuti za nekim alternativnim rješenjima. U tom slučaju, možda možete dodati neku crticu u naziv ili neku dodatnu riječ.

Ako ne želite ići tim putem, uvijek možete pokušati promijeniti i ekstenziju, odnosno onaj dio koji je od naziva domene odvojen točkom.

Registracija domene

Nacionalne domene

Svaka država ima vlastitu nacionalnu domenu koja se prepoznaje po ekstenziji. A ta ekstenzija je zapravo kratica određene države. Primjerice, hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr, slovenska si itd. Također, svaka država ima svoje vrste i pravila za registraciju. Tako se u Hrvatskoj mogu odabrati dvije vrste nacionalnih domena:

  • Besplatna
  • Naplatna

SSL certifikat za sigurnost web stranica

Ako ste svoje poslovanje odlučiti preseliti na internet u obliku neke web trgovine ili slično, važno je da su vam stranice sigurne jer će posjetitelji putem njih slati razne osjetljive podatke, poput:

  • Osobnih podataka
  • Platnih podataka

Kako biste to osigurali, preporučuje se da na svoje stranice postavite SSL certifikat. Njega možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki koje nude razne usluge.

SSL certifikat na web stranici se može prepoznati na dva načina:

  • Po oznaci lokota koji se pojavljuje uz naziv web stranice
  • Po protokolu https koji se nalazi na početku adrese web stranice (umjesto http)

Globalne domene

YouTube video

Registracija globalne domene je vrlo jednostavan proces i možete je obaviti putem brojnih informatičkih tvrtki ka o što je Domovanje.com.

Članci u istoj kategoriji: