Kada netko spomene omega 3, misli na masne kiseline. O njima su tijekom zadnjih godina napravljena mnoga istraživanja i rezultati su pokazali da omega 3 masne kiseline imaju odličan učinak na ljudski organizam. Postojne brojne namirnice koje su bogati s omega 3, a isto tako postoje i brojni proizvodi na tržištu koji sadrže njihov visok udio.

Vrlo velik udio tako je moguće pronaći u nekim vrstama ribe, posebice one plave. Za one koji vole jeftiniju varijantu, skuša je odličan izbor. Za one dubljeg džepa, losos će biti najbolji izbor. Eskimi su narod poznat po konzumaciju velike količine plave ribe i zbog toga ih jako malo obolijeva od srčanih bolesti. Od ostalih namirnica s velikim udjelom omega 3 su se pokazale chia sjemenke i sjemenke lana. Chia sjemenke će biti odlične za pripremu raznih slastica, a mnogi ih koriste i kao dodatak prilikom pečenja kruha. Sjemenke lana možete koristiti da posipate razne salate, juhe i druga jela.

Učinci omege 3 na zdravlje

Raznim istraživanjima pokazalo se da omega 3 utječe djelotvorno na brojne stvari u ljudskom tijelu. Gledamo li učinak na cijelo tijelo, dokazano je da poboljšava kompletno kardiovaskularno stanje. Pomaže u prevenciji i liječenju depresije i stresa. Uzimanje omege 3 će pomoći u snižavanju i regulaciji krvnog tlaka, ali i u poboljšavanju moždanih funkcija. Istraživanja su također pokazala i da omega 3 pomaže pri mršavljenju pa je mogu uzimati i oni koji nastoje smanjiti masno tkivo.

Tržište

Oni kojima ne odgovaraju namirnice koje su bogate s omega 3, pogotovo riba, mogu se odlučiti za razne proizvode dostupne na tržištu. S obzirom da proizvodi koji sadrže izdvojene omega 3 masne kiseline nisu baš ugodnog okusa, proizvođači to pokušavaju riječiti dodavanjem raznih aroma. Omega 3 je moguće kupiti u raznim oblicima, ali najčešće je riječ o ulju ili kapsulama. Svakako se pridržavajte uputa koje pišu na tim proizvodima jer nije preporučljivo uzimanje omega 3 u prevelikim količinama. Svi ti proizvodi također se razlikuju po kvaliteti i količini udjela omega 3. Ukoliko se ne možete odlučiti između nekoliko proizvoda, pročitajte deklaraciju i kupite onaj kod kojeg su navedene veće količine EPA i DHA koji predstavalju dvije osnovne vrste omega 3.

Ako vas interesira više o koenzim q10 preberite naš najnoviji članak.

Članci u istoj kategoriji: