Svi oni koji imaju bilo koju vrstu kućnog ljubimca znaju da je odabir onoga što će oni jesti vrlo važan. Govorimo li o hrani za pse tada je odabir još teži jer je asortiman danas zaista raznolik od same vrste hrane, preko načina njezine proizvodnje pa sve do cijene. Zbog toga vlasnici pasa nerijetko budu vrlo zbunjeni te nisu sigurni što trebaju odabrati. 

Osim klasične hrane tu je naravno bitan i izbor grickalica poput papalina pa vam u nastavku donosimo kratak vodič koji će vam pomoći u kupnji.

Parametri za odabir hrane za pse

S obzirom na to da je dostupna razna hrana za pse te da na tržištu postoji velik broj proizvođača koji nude različite vrste, stručnjaci su sastavili okviran popis nužnih parametara koje je potrebno slijediti, a to su:

 • Sastojci 
 • Konzervansi prisutni u njoj
 • Postotak određenih namirnica u sastavu
 • Karakteristike vašeg kućnog ljubimca
 • Način i kvaliteta proizvodnje
 • Reputacija i kvaliteta proizvođača 

S obzirom na to da su sastojci glavni parametar prema kojem valja birati, stručnjaci navode kako je upravo meso ono koje mora biti navedeno kao prvi sastojak. Inače se radi o mesu nepoznatog podrijetla ili dijelovima mesa koji nisu namijenjeni za konzumaciju te su dugoročno gledano loši za vašeg psa.

kakovostna hrana za pse
Hrana za pse – na tržištu postoji velik broj proizvođača koji nude različite vrste.

Dopušteni konzervansi

Poznato je da je u gotovo svakoj ljudskoj i životinjskoj vrsti hrane prisutni konzervansi jer oni omogućuju duže trajanje hrane. Ipak, kada je riječ o hrani za kućne ljubimce, baš kao i o papalinama, vrlo je važno da konzervansi koji su upotrijebljeni budu samo konzervansi vitamina C i E koji su prirodni i koji pozitivno utječu na zdravlje psa. Konzervansi koje je svakako dobro izbjegavati u hrani za pse su:

 • BHA / BHT konzervansi.
 • Etoksikvin ili Ethoxyquin konzervans
 • Karagenana ili Carrageenan
 • Propilen glikol ili Propylene glycol
 • Natrijev tripolifosfat (STPP) ili Sodium Tripolyphosphate

Ukoliko vidite da ona hrana koji ste željeli kupiti sadrži neke od navedenih konzervansa preporučljivo je da ju ne kupujete i da takve proizvode uvijek izbjegavate jer mogu imati negativne posljedice na zdravlje vašeg psa.

Pazite na postotke namirnica u sastavu pseće hrane

Kao što je u uvodnom popisu parametara ključnih za izbor pseće hrane navedeno, postotak određenih namirnica u sastavu je vrlo važan. Naime, stručnjaci upozoravaju kako je vrlo važno da je u najvećem postotku zastupljena ona namirnica koja sadrži najviše proteina pa u tom smislu valja izbjegavati onu hranu koja u najvećem postotku sadrži namirnice poput kukuruza, žitarica, povrća ili soje.  

YouTube video
Kupujte samo kvalitetnu hranu za štence

Prihvatljiva je svaka koja u najvećem postotku sadrži piletinu, govedinu, janjetinu ili losos. Idealan postotak navedenih namirnica je oko 95 %, a u slučaju dodavanja vode to je oko 70 %.

Hranu birajte s obzirom na stanje vašeg psa

Osim što se hrana za pse bira prema navedenim nutricionističkim pravilima, važno je birati je i prema individualnim potrebama vašeg psa kao što su:

 • Njegova veličina
 • Njegova dob
 • Njegovo zdravstveno stanje
 • Njegov način života

Prema navedenim kriterijima moći ćete odrediti idealnu količinu kalorija koje vaš pas treba unijeti u svoj organizam, na koju je hranu potencijalno alergičan ili osjetljiv te koliko je aktivan i kolika nutritivna vrijednost je dovoljna.

Hladno prešana hrana

U posljednje vrijeme najboljim odabirom, prema mišljenju brojnih stručnjaka pokazala se hladno prešana hrana za pse. Naime, prednost se sastoji prvenstveno u njezinom specifičnom načinu proizvodnje koja se temelji na hladnom prešanju sastojaka. 

Hrana proizvedena na ovakav način zadržava sve hranjive sastojke kao što su vitamini, minerali i proteini dok se oni klasičnim načinom proizvodnje gube. U tom smislu stručnjaci preporučuju kupnju ove vrste kako biste svom ljubimcu pružili samo ono što je najbolje za njega i njegovo zdravlje. Dostupna je u gotovo svim trgovinama koje prodaju sve potrebno za vaše kućne ljubimce pa se svakako raspitajte i za tu opciju.

hladno prešana hrana za pse
Osim klasične hrane tu je naravno bitan i izbor grickalica poput papalina.

Papaline kao grickalice za pse

Baš kao i kod ostalih vrsta i kod grickalica za pse izbor nije jednostavan jer na tržištu postoji velik broj različitih vrsta. Jedna od popularnijih vrsta grickalica za pse u posljednje vrijeme su papaline. One su tako hrskave i proteinima vrlo bogate ribe koje psima pružaju odličan izvor minerala i esencijalnih masnih kiselina koje doprinose zdravoj prehrani. 

Papaline za pse se danas koriste i tijekom obuke pasa, a omiljene su svim uzrastima i pasminama pasa, od štenaca preko pasa srednjeg rasta do onih velikih.

Svi vlasnici pasa znaju da su pseće buhe kao najdosadniji nametnici za dlakave prijatelje. Čitaj više u članku kako se riješiti ovih nametnika na psu.

Članci u istoj kategoriji: