Glavni razlog pojave nadutosti je neuravnotežena prirodna crijevna flora. Do nje dolazi zbog povećane kolonizacije crijeva bakterijama koje uzrokuju stvaranje plinova. Najčešći uzroci pojave nadutosti su pogrešne, nezdrave prehrambene navike i brzo jedenje. Pri tome dolazi do gutanja previše zraka koji nakon toga ulazi u probavni trakt. 

Također, određene namirnice poput kelja, kupusa, mahunarki i luka mogu pojačati nakupljanje zraka u crijevima i uzrokovati nadutost. Postoje razni načini kako se možete riješiti tog problema, a jedan od njih je i konzumacija tekućina poput Donat Mg vode.

Uzroci nadutosti

Ukoliko se kod vas nadutost često javlja, važno je zapitati se o mogućim razlozima u vašem slučaju, a neki od njih mogu biti:

 • Konzumacija određenih lijekova
 • Teške bolesti
 • Tegobe vezane uz jetru, žuč i/ili gušteraču
 • Konzumacija određenih namirnica 
 • Brzina jedenja
 • Izloženost stresu

Osim toga, nadutost je vrlo čest simptom bolesti iritabilnog crijeva, a može biti pojačana i psihološkim čimbenicima poput anksioznosti i hormonalnog disbalansa (prije i za vrijeme menstruacije ili tijekom trudnoće). Sve to također uzrokuje stvaranje plinova u crijevima. 

Simptom, a ne bolest

Kada govorimo o ovom problemu, vrlo je važno istaknuti kako nadutost nije bolest čija dijagnoza se lako postavlja. Ona predstavlja simptom različitih drugih poremećaja. Ako nadutost nije privremena, već se javlja u kombinaciji s drugim simptomima, vrlo često može ukazivati na ozbiljne bolesti pa se svakako treba posavjetovati s liječnikom o rješavanju tog problema.

YouTube video
Video: Probava, nadutost, konstipacija. Top 10 načina kako sam ja rešila problem.

Zato je najbolje u slučaju da primijetite simptome koji bi ukazivali na ovaj problem, posjetite što prije svoj liječnika. On će vas po potrebi poslati na detaljan liječnik pregled ili će vam odmah dati neku drugi dijagnozu i način rješavanja problema.

Liječnički pregled

U slučaju dužeg trajanja nadutosti, nužno je posjetiti liječnika. On će otkriti o čemu se radi, odnosno prvo će vam postaviti pitanja o sljedećim stvarima:

 • Učestalosti i vrsti stolice
 • Prehrambenim navikama
 • Popratnim simptomima koji se javljaju uz nadutost poput bolova, povraćanja i vrućice
 • Prisutnosti drugih bolesti
 • Lijekovima koji se uzimaju i koji mogu utjecati na rad crijeva (npr. antibiotici i laksativi)
 • Obiteljskoj povijesti bolesti
 • Prisutnosti organskih bolesti crijeva poput kronične upalne bolesti crijeva 

Nakon razgovora o svemu navedenom, liječnik će napraviti fizikalni pregled crijevnog izlaza i palpira. Također će poslušati trbuh nakon čega će po potrebi preporučiti daljnje dijagnostičke pretrage poput ultrazvučnog pregleda cijele trbušne šupljine, pretraga krvi i stolice, rendgena itd. Također, za daljnje razjašnjavanje simptoma moguće je provesti i posebne testove. Njima se dokazuje intolerancija na određene namirnice.

Učinkovita pomoć za nadutost

Ovisno o tome što uzrokuje nadutost, provodi se njezino liječenje ili prevencija. S obzirom da je nadutost, iako neugodna, uglavnom bezopasna, u liječenju je važno najprije posegnuti za blažim mjerama poput ispijanja vode Donata Mg, konzumiranja ulja paprene metvice, sjemenki kima, anisa, papaje, đumbira, listova artičoke i slično. Oni se uglavnom konzumiraju u obliku čaja ili drugih biljnih pripravaka koji sadrže gorke tvari koje potiču proizvodnju probavnih sokova. 

Mineralna voda Donat Mg
Mineralna voda Donat Mg je učinkovita pomoć za nadutost

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva, najčešće se koriste prirodne crijevne bakterije. One dolaze u obliku probiotičkih pripravaka koji uklanjanju simptome i uzroke iritabilnog crijeva te vraćaju ravnotežu u crijevima.

Konzumacija probitoka

Poznato je kao su probiotici spas kada je riječ o probavnim smetnjama, a evo i malo detaljnije zašto je tome tako:

 • Bakterije crijeva su potpuno prirodni mikroorganizmi koji se nalaze u zdravim crijevima i olakšavaju probavu
 • Crijevne bakterije nemaju nepoželjne učinke (samo povremeno može doći do lagane nadutosti i promijenjene stolice na početku tretmana)

Znanstveno dokazan učinak Donat Mg vode

Kada je riječ o probavnim smetnjama i alternativnim rješenjima za iste, voda Donat Mg je nadaleko poznata kao učinkovita. Naime, učinak mineralne vode Donat Mg znanstveno je dokazan u kliničkoj studiji u Njemačkoj 2015. godine. U njoj su sudjelovali brojni sudionici i trajala je šest tjedana te je provedena u skladu sa svim pravilima struke koja se primjenjuju na klinička ispitivanja lijekova. Rezultati su pokazali kako mineralna voda Donat Mg blagotvorno djeluje na probavu i tijelo. 

Donat Mg blagotvorno djeluje na probavu i tijelo
Mineralna voda Donat Mg

Kako bi učinak bio vidljiv i kako bi se probavni sustav pokrenuo, važno je imati konzumirati raznoliku prehranu, a ispijanje Donat Mg vode primjenjivati kontinuirano i dugotrajno. Preporuka je da je pijete na sobnoj temperaturi tri puta dnevno – ujutro natašte, prije ručka i prije večere. Ujutro bi se tako trebalo natašte popiti od 0,2 do 0,3 L, prije ručka 0,1 L, a prije večere od 0,1 do 0,2 L.

razna hrana za pse

Birajte kvalitetnu hranu za pse

Svi oni koji imaju bilo koju vrstu kućnog ljubimca znaju da je odabir onoga što će oni jesti vrlo važan. Govorimo li o hrani za pse tada je odabir još teži jer je asortiman danas zaista raznolik od same vrste hrane, preko načina njezine proizvodnje pa sve do cijene.

Članci u istoj kategoriji: