1. Piazza Unità d’Italia- Trg talijanskog jedinstva

Ovo je srce grada, pa stoga zaslužuje biti glavno odredište kada posjetite Trst. Piazza koja oduzima dah smatra se najvećim gradskim trgom u Europi. Nekada je ovaj trg bio puno drugačiji nego danas. Zvao se Trg svetog Petra zbog crkve sagrađene 1367. godine.

Crkva se pet stoljeća nalazila na mjestu gdje se danas nalazi gradska vijećnica „Model“. Trg je kasnije preimenovan u Piazza Grande. A nakon pripojenja Italiji, postao je Piazza Unità d’Italia.

Trst - Trg talijanskog jedinstva
Trg talijanskog jedinstva, Trst (Italija)

Na trgu se nalaze razne kulturno i povijesno značajne građevine, koje predstavljaju slavno rimsko doba kroz ostatke Mussolinijeva režima do modernih arhitektonskih simbola.

2. Dvorac Miramare

Nadvojvoda Ferdinand Maximilian od Hapsburga izgradio je ovaj dvorac u normanskom stilu kako bi se divio očaravajućoj ljepoti tog područja kada ga je tamo dočekala žestoka bura. Zgrada je građena bijelim blokovima od istarskog kamena. Dodijeljen je na upravljanje Nadzornoj upravi likovnih umjetnosti i postao je nacionalni muzej 1955. godine.

Dvorac Miramare, Trst
Trst – Dvorac Miramare

Sada možete posjetiti prostorije dvorca u kojima je car sakupljao namještaj i vrijedna djela. Možete lutati po prekrasnoj okolici dvorca s rijetkim vrstama drveća. Ovdje možete vidjeti araukarije iz Meksika i dva stabla sekvoje visoka trideset metara koje je zasadio sam nadvojvoda, indijski bambus i arbutus iz Azije.

3. Brdo San Giusto

Kada posjetite Trst, obavezno morate posjetiti i ovu povijesnu znamenitost grada. Forenzički ostaci bazilike, smješteni na trgu, pokazuju svoj značaj još od rimskog doba. S ove dominantne točke možete vidjeti zaljev i urbani sustav koji se skriva ispod.

YouTube video
Video: Gradska šetnja Trstom: luka, dvorac San Giusto i središte grada

Ovdje se nalazi impresivan dvorac San Giusto, koji je izgrađen kad je Trst došao pod kontrolu Austrije. Za obići ovo opuštajuće mjesto i svih ljepota koje ga okružuju trebat će vam nešto više vremena. Na istoj lokaciji pogledajte i katedralu San Giusto, muzej i oružarnicu.

4. Teatro Romano (Kazalište Romano)

Ruševine ovog kazališta iz rimske ere nalaze se usred grada. Smatra se da je ovaj drevni rimski amfiteatar izgrađen sredinom 1. stoljeća nove ere. Nalazi se nekoliko blokova od Piazza Unità d’Italia i u podnožju je brda San Giusto. Za razliku od ostalih ostataka rimske ere, ovo kazalište se nalazi u srcu grada što ga čini jedinstvenim. Okružuju ga brojne zgrade i supermarketi.

Čitajte i sljedeći članak: Djeca će uživati u toplicama u Sloveniji

Jedno od mjesta koje je tako uvijek zanimljivo djeci su svakako toplice. One nude toliko toga za njih, ali i za odrasle tako da će cijela obitelj uživati. U Sloveniji ima jako puno toplica pa ako se ne možete odlučiti, to je odlična početna točka za istraživanje.

Članci u istoj kategoriji: